«Οχι απόσυρση των μέτρων για τη ρευστότητα»

Δεν έχει έλθει ακόμη η στιγμή για την απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και τόνωσης των οικονομιών, καθώς η ανάκαμψη στην ευρωζώνη βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε χθες η ελληνική νομισματική αρχή και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σύμφωνα με τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, είναι καίριας σημασία η ανάπτυξη ενός μεσοπρόθεσμου μακροοικονομικού πλαισίου που …

«Οχι απόσυρση των μέτρων για τη ρευστότητα» | tovima.gr

Δεν έχει έλθει ακόμη η στιγμή για την απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και τόνωσης των οικονομιών, καθώς η ανάκαμψη στην ευρωζώνη βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε χθες η ελληνική νομισματική αρχή και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σύμφωνα με τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, είναι καίριας σημασία η ανάπτυξη ενός μεσοπρόθεσμου μακροοικονομικού πλαισίου που θα εφαρμοστεί μετά το πέρας της τρέχουσας κρίσης καθώς θα συμβάλει στην προώθηση και εδραίωση μιας υγιούς δημοσιονομικής θέσης και θα ενισχύσει την ικανότητα των νομισματικών αρχών να διασφαλίσουν σταθερότητα των τιμών.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών έχουν οδηγήσει στη διόγκωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες στις αγορές ομολόγων, κάτι που αποτυπώνεται στα αυξημένα περιθώρια (spreads) στους τίτλους των οικονομιών με επιβαρημένη δημοσιονομική εικόνα. «Οι επιβαρύνσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτόν θα πρέπει οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα. «Πρέπει να δεσμευθούν ότι θα προχωρήσουν σε περιορισμό των ελλειμμάτων όταν οι οικονομίες επανέλθουν σε αναπτυξιακή τροχιάπροχωρώντας παράλληλα στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχετικά με τις επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι έχουν φτάσει στο 17% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι το «memorandum of understanding» που υπεγράφη μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της ευρύτερης περιοχής και η συνεργασία που αναπτύχθηκε κατόπιν συνέβαλαν με αποφασιστικό τρόπο στον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης λόγω της καλύτερης εποπτείας που επιτεύχθηκε για τον κλάδο.

Ο κ. Πολ Μυλωνάς, Chief Οf Strategy της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του είπε ότι η ύφεση στις οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου λόγω των διευρυμένων εμπορικών σχέσεων με άλλες χώρες. «Μετά το ξέσπασμα της κρίσης σημειώθηκε σημαντική πτώση στην εξαγωγική δραστηριότητα και στην πιστωτική επέκταση, που αποτελούσαν τις δύο ατμομηχανές της ανάπτυξης» επεσήμανε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει και η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει από το τελευταίο τρίμηνο του 2009». Ο κ. Εric Βerglof, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μίλησε για την εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτήρισε, στήριξη των οικονομιών της περιοχής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το ΔΝΤ αύξησε τη χρηματοδότησή του στα 750 δισ. δολάρια από 250 δισ. δολάρια, ενώ η ΕΕ διπλασίασε στα 50 δισ. δολάρια τα κονδύλιά της για τη ΝΑ Ευρώπη. Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και ότι χρειάζεται έλεγχος της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και του πιστωτικού ρίσκου που λαμβάνεται από το τραπεζικό σύστημα, ενώ οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν λύσεις για τη διογκούμενη ανεργία.

Στους κινδύνους που δημιούργησε η εισροή ξένου συναλλάγματος μέσω του τραπεζικού συστήματος στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης αναφέρθηκε η κυρία Susan Schadler, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια στο ΔΝΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk