Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Σε βίαιη διολίσθηση της αγοράς κατέληξε η αρχική διάθεση για κατοχύρωση κερδών που εκδηλώθηκε από νωρίς σε ορισμένα τραπεζικά blue chips και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Στο άνοιγμα το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχείρησε να συμβαδίσει με την ανοδική τάση των ευρωπαϊκών αγορών και ο γενικός δείκτης ωθήθηκε σχεδόν αμέσως στο υψηλό των 2.917 μονάδων, απ΄ όπου όμως «κατέρρευσε» μέσα σε λίγα λεπτά προς την περιοχή των 2.870 μονάδων, η οποία ωστόσο άντεξε ως «ανάχωμα» έως τις 14.

Σε βίαιη διολίσθηση της αγοράς κατέληξε η αρχική διάθεση για κατοχύρωση κερδών που εκδηλώθηκε από νωρίς σε ορισμένα τραπεζικά blue chips και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Στο άνοιγμα το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχείρησε να συμβαδίσει με την ανοδική τάση των ευρωπαϊκών αγορών και ο γενικός δείκτης ωθήθηκε σχεδόν αμέσως στο υψηλό των 2.917 μονάδων, απ΄ όπου όμως «κατέρρευσε» μέσα σε λίγα λεπτά προς την περιοχή των 2.870 μονάδων, η οποία ωστόσο άντεξε ως «ανάχωμα» έως τις 14.00.

Στη συνέχεια ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά την προαναφερθείσα περιοχή στήριξης, προκαλώντας έτσι ραγδαία επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος.

Η αναστροφή του κλίματος και το γεγονός ότι αυτή εκδηλώθηκε νωρίτερα σε σχέση με τις διεθνείς αγορές προκάλεσε την αύξηση της προσφοράς, η οποία δεν θα μπορούσε να εκτονωθεί ομαλά σε μόνο μία συνεδρίαση, όταν έχει προηγηθεί σειρά εκτεταμένων τοποθετήσεων τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι υψηλές αποδόσεις των περισσότερων μετοχών, τόσο από την αρχή του έτους και πόσο μάλλον από τα χαμηλά του Μαρτίου, επίσπευσαν την κατοχύρωση κερδών.

Η εικόνα της αγοράς επιδεινώθηκε δραστικά αργά χθες το μεσημέρι, όταν και οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες πέρασαν σε αρνητική τροχιά μετά τα δυσμενή αποτελέσματα της Βank of Αmerica και της General Εlectric. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει ο γενικός δείκτης έως το χαμηλό των 2.814 μονάδων με απώλειες 2,74% προτού κλείσει κατά 2,22% χαμηλότερα στις 2.830,01 μονάδες ανακτώντας οριακά τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 2.830 μονάδων.

Με βάση το νέο υψηλό 13 μηνών στις 2.932 μονάδες ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, οι ρευστοποιήσεις στην αγορά εκδηλώθηκαν όταν η απόδοση του γενικού δείκτη ξεπέρασε το 100% από τα χαμηλά Μαρτίου (+101%) και το 64% από την αρχή του έτους.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε το κορυφαίο blue chip ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να διασπάσει καθοδικά τόσο τα 28 όσο και τα 27 ευρώ, καθώς πιέστηκε έως το χαμηλό των 26,68 ευρώ προτού κλείσει στα 26,80 ευρώ με εκτεταμένες απώλειες 3,56%.

* ΕFG Εurobank: Από το νεότερο υψηλό 13 μηνών των 12,14 ευρώ ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή που την πίεσαν ραγδαία προς το χαμηλό των 11,54 ευρώ απ΄ όπου αντέδρασε, για να κλείσει υψηλότερα στα 11,78 ευρώ, με σχετικά περιορισμένες απώλειες 0,79%.

* Μarfin Ι.G.: Στη σχετικά μικρή απόδοση της μετοχής από την αρχή του έτους, αλλά και από το χαμηλό του Μαρτίου, αποδίδεται το διαρκές αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή το τελευταίο διάστημα. Στη χθεσινή συνεδρίαση ξεχώρισε ως η μοναδική του δείκτη FΤSΕ 20 που παρέμεινε σε θετικό έδαφος έως τη λήξη όπου έκλεισε στα 3,2 ευρώ με άνοδο 1,27%, αφού νωρίτερα είχε ωθηθεί έως τα 3,32 ευρώ.

* ΟΤΕ: Ο τίτλος αντιστάθηκε ως αργά στο αρνητικό κλίμα της αγοράς, αλλά το τελευταίο δίωρο έχασε τη θετική του εικόνα και αφού πιέστηκε ως το χαμηλό των 12,15 ευρώ ανέκαμψε στο κλείσιμο όπου τερμάτισε κατά 0,24% υψηλότερα στα 12,29 ευρώ.

* Τράπεζα Πειραιώς: Στο χαμηλό των 12,5 ευρώ οι απώλειες της μετοχής ξεπέρασαν το 5% και εκμηδένισαν όλα τα κέρδη της εβδομάδας, προτού ανακάμψει στις δημοπρασίες όπου περιόρισε τις απώλειές της στο 2,65% κλείνοντας στα 12,85 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk