Στα (νέα) ίχνη του Μινώταυρου

Ενα λατομείο που έχει περιπέσει σε αχρηστία στην Κρήτη και κρύβει στα «σωθικά» του ένα σύνθετο δίκτυο υπόγειων τούνελ θα μπορούσε τελικά να είναι ο αυθεντικός αρχαίος Λαβύρινθος που φιλοξενούσε τον Μινώταυρο της μυθολογίας. Μια ομάδα άγγλων και ελλήνων ερευνητών, η οποία διοργάνωσε ερευνητική επίσκεψη στο μέρος αυτό το καλοκαίρι που μας πέρασε, υποστηρίζει ότι η τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Γόρτυνας στη νότια πλευρά του νησιού έχει εξίσου σοβαρές πιθανότητες να είναι ο Λαβύρινθος με το μινωικό παλάτι της Κνωσού, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χλμ.

Ενα λατομείο που έχει περιπέσει σε αχρηστία στην Κρήτη και κρύβει στα «σωθικά» του ένα σύνθετο δίκτυο υπόγειων τούνελ θα μπορούσε τελικά να είναι ο αυθεντικός αρχαίος Λαβύρινθος που φιλοξενούσε τον Μινώταυρο της μυθολογίας.

Μια ομάδα άγγλων και ελλήνων ερευνητών, η οποία διοργάνωσε ερευνητική επίσκεψη στο μέρος αυτό το καλοκαίρι που μας πέρασε, υποστηρίζει ότι η τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Γόρτυνας στη νότια πλευρά του νησιού έχει εξίσου σοβαρές πιθανότητες να είναι ο Λαβύρινθος με το μινωικό παλάτι της Κνωσού, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χλμ. μακριά και θεωρούνταν από την εποχή της ανασκαφής του, δηλαδή εδώ και έναν αιώνα, συνώνυμο με τον μύθο του Μινώταυρου.

Οι 600.000 τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως την Κνωσό μαθαίνουν ότι εκεί βρίσκεται ο οίκος του βασιλιά Μίνωα, ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο, είχε κατασκευάσει τον Λαβύρινθο προκειμένου να στεγάσει τον Μινώταυρο, το τρομερό πλάσμα που είχε γεννηθεί από τη συνεύρεση της συζύγου του με έναν ταύρο.

Οι ερευνητές όμως που εργάστηκαν με σκοπό τον ακριβή εντοπισμό του Λαβυρίνθου πιστεύουν ότι το σύμπλεγμα σπηλαίων κοντά στη Γόρτυνα, η οποία ήταν η αρχαία ρωμαϊκή πρωτεύουσα της Κρήτης, θα μπορούσε να είναι εξίσου ικανός «υποψήφιος».

« Είναι κρίμα που οι περισσότεροι από τους επισκέπτες δεν έχουν ακούσει ποτέ για τις υπόλοιπες πιθανές τοποθεσίες του Λαβυρίνθου» λέει ο Νίκολας Χόγουορθ , καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι σπηλιές- γνωστές στους ντόπιους ως Σπήλαια του Λαβυρίνθου- αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα από σήραγγες μήκους 4 χλμ., με θαλάμους και δωμάτια χωρίς διέξοδο. Ηδη από τα μεσαιωνικά χρόνια το επισκέπτονταν ταξιδιώτες που αναζητούσαν τον Λαβύρινθο. Από τότε όμως που ήρθε στο φως η Κνωσός- στο τέλος του 19ου αιώναπαραμελήθηκαν. Χρησίμευσαν μάλιστα ως αποθήκες πυρομαχικών των ναζιστών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk