Λοράν Φαμπιούς: Η οικονομική κρίση δικαίωσε την Αριστερά

Εντυπωσιασμένος από τη νίκη του ΠαΣοΚ με 10,5 μονάδες διαφορά σε μια περίοδο κυριαρχίας της Δεξιάς στην Ευρώπη δηλώνει ο Λοράν Φαμπιούς, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και νυν βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τον συναντήσαμε προχθές στην Αθήνα, την επομένη της συμμετοχής του σε εκδήλωση για τα 10 χρόνια του ευρώ. «Η οικονομική κρίση δικαίωσε την Αριστερά, αλλά η Αριστερά δεν επωφελήθηκε πολιτικά από αυτό. Με εξαίρεση την Ελλάδα» μας είπε. Ο κ. Φαμπιούς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός της σύγχρονης Γαλλίας.

Εντυπωσιασμένος από τη νίκη του ΠαΣοΚ με 10,5 μονάδες διαφορά σε μια περίοδο κυριαρχίας της Δεξιάς στην Ευρώπη δηλώνει ο Λοράν Φαμπιούς, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και νυν βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τον συναντήσαμε προχθές στην Αθήνα, την επομένη της συμμετοχής του σε εκδήλωση για τα 10 χρόνια του ευρώ. «Η οικονομική κρίση δικαίωσε την Αριστερά, αλλά η Αριστερά δεν επωφελήθηκε πολιτικά από αυτό. Με εξαίρεση την Ελλάδα» μας είπε. Ο κ. Φαμπιούς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός της σύγχρονης Γαλλίας. Τον διόρισε ο Φρανσουά Μιτεράν το 1984 σε ηλικία 37 ετών. Εκτοτε έχει αναλάβει αρκετές φορές οικονομικά υπουργεία.

– Συμφωνείτε με τον πιθανό διορισμό του Τόνι Μπλερ στη θέση του προέδρου της ΕΕ, όπως ακούγεται;

«Ο κ. Μπλερ έχει πολλές αρετές, αλλά ο πρόεδρος της ΕΕ πρέπει να προέρχεται από μια χώρα της ευρωζώνης. Οι χώρες που δέχθηκαν να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα είναι εκείνες που έχουν την μεγαλύτερη προσήλωση στην Ευρώπη. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί να οριστεί κάποιος εκτός ευρωζώνης, δεδομένου ότι θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το ευρώ».

– Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν το ευρώ υπεύθυνο για την ακρίβεια. Συμφωνείτε;

«Η εντύπωση για το ευρώ είναι αμφίρροπη. Από τη μια πλευρά, είναι θετικό. Αν είχαμε άλλα νομίσματα, π.χ. τη δραχμή, θα είχαν υποτιμηθεί λόγω της κρίσης. Δηλαδή, παράλληλα με την οικονομική κρίση θα είχαμε και μια νομισματική κρίση. Το ευρώ μάς προστάτευσε. Ωστόσο όταν ρωτάμε τον κόσμο, λέει ότι με το πέρασμα στο ευρώ οι τιμές στρογγυλοποιήθηκαν προς τα επάνω. Είναι αλήθεια πως έγιναν καταχρήσεις. Το ευρώ ως όργανο σταθερότητας είναι πολύ ισχυρό, με την προϋπόθεση ότι θα διευθύνεται πολιτικά. Ενώ τα ισχυρά νομίσματα, όπως το δολάριο, το κινεζικό νόμισμα και η βρετανική λίρα διευθύνονται πολιτικά, εμείς έχουμε μια τεχνική, τεχνοκρατική διοίκηση του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα επιθυμούσα να επιτυγχάναμε μια προσέγγιση ανάμεσα στην ΕΚΤ και στην πολιτική εξουσία που είναι το Εurogroup».

– Οι συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων θα μπορούσαν να διευκολύνουν την έξοδο από την οικονομική κρίση;

«Πρέπει να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα κόμματα, ώστε να υπάρχει επιλογή. Ο κόσμος πρέπει να βλέπει τη διαφορά ανάμεσα στους μεν και στους δε, η Αριστερά πρέπει να παραμείνει στα “χωράφια” της. Και τα χωράφια της είναι τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα, μια πρόταση κοινωνική, οικονομική, οικολογική και δημοκρατική. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση που δεν θα τελειώσει αύριο. Αν ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι Αριστερά και Δεξιά είναι το ίδιο, τι τους απομένει; Είτε απομακρύνονται τελείως από την πολιτική είτε πάνε προς τα άκρα. Υπάρχει ένα μύθος που έχει μεγάλη επιτυχία, ο μύθος της ομάδας, ο οποίος εμπεριέχει το ρίσκο να καταλήξουμε στο αντίθετο της δημοκρατίας. Δημοκρατία σημαίνει εναλλαγή».

– Στο γαλλικό δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, το 2005, ήσασταν από τους επικεφαλής του «όχι». Εχετε την ίδια άποψη σήμερα;

«Τα προβλήματα που υπήρχαν τότε συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι Γάλλοι είναι υπέρ της Ευρώπης, αλλά ήθελαν μια Ευρώπη διαφορετική και αυτό εξέφρασαν μέσω του δημοψηφίσματος. Το Σύνταγμα εκείνο, για παράδειγμα, περιείχε αναφορές στον ελεύθερο ανταγωνισμό που αποκλείει τη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια όμως η οικονομική κρίση έδειξε ότι η έννοια του ελεύθερου ανταγωνισμού δεν είναι εφαρμόσιμη. Τώρα έχουμε τη Συνθήκη της Λισαβόνας και θα δούμε τι θα γίνει με την αντίθεση του τσέχου προέδρου, ο οποίος ελπίζει ότι θα συνταχθούν μαζί του οι Συντηρητικοί της Βρετανίας. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι τα θεσμικά ζητήματα είναι σημαντικά, αλλά δεν παθιάζουν τον κόσμο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk