Ενας Ελληνας στο τιμόνι μεγάλου γερμανικού συνδικάτου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Νέο πρόσωπο, παλαιά πολιτική. Αυτή ήταν η γενική επωδός για την εκλογή του Μιχάλη Βασιλειάδη στην προεδρία ενός από τους μεγαλύτερους συνδικαλιστικούς φορείς της Γερμανίας, του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Ορυχεία, στη Χημική Βιομηχανία και στην Ενέργεια (ΙG ΒCΕ). Μιλώντας στο συνέδριο του συνδικάτου στο Ανόβερο, ο 45χρονος ομογενής συνδικαλιστής διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη γραμμή του προκατόχου του Χουμπέρτους Σμολντ. Και αυτό σημαίνει ότι στόχος του είναι η συναίνεση με τους εργοδότες και η συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση για τον καθορισμό της εργατικής νομοθεσίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Νέο πρόσωπο, παλαιά πολιτική. Αυτή ήταν η γενική επωδός για την εκλογή του Μιχάλη Βασιλειάδη στην προεδρία ενός από τους μεγαλύτερους συνδικαλιστικούς φορείς της Γερμανίας, του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Ορυχεία, στη Χημική Βιομηχανία και στην Ενέργεια (ΙG ΒCΕ).

Μιλώντας στο συνέδριο του συνδικάτου στο Ανόβερο, ο 45χρονος ομογενής συνδικαλιστής διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη γραμμή του προκατόχου του Χουμπέρτους Σμολντ. Και αυτό σημαίνει ότι στόχος του είναι η συναίνεση με τους εργοδότες και η συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση για τον καθορισμό της εργατικής νομοθεσίας.

Το συνδικάτο ενέργειας είναι με 695.000 μέλη το τρίτο μεγαλύτερο στη Γερμανία. Πρώτο είναι το συνδικάτο μετάλλου (ΙG Μetall) με 2,3 εκατομμύρια και δεύτερο εκείνο των υπαλλήλων (Ver. di) με 2,1 εκατομμύρια.

Οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι ο κ. Βασιλειάδης, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1981, θεωρείται «ρεαλιστής» και μάλλον «δεξιόστροφος». Πρόκειται για «στρατηγικό νου με συντηρητικές απόψεις» γράφει η αριστερή εναλλακτική εφημερίδα «Τageszeitung». Είναι «συνδικαλιστής χωρίς κοσμοθεωρία» προσθέτει η δεξιά «Die Welt». Σίγουρο πάντως είναι ότι ο γιος ενός έλληνα «γκασταρμπάιντερ» (σ.σ.: φιλοξενούμενος εργάτης) από την Κωνσταντινούπολη και μιας γερμανίδας οικοκυράς δεν είναι αιθεροβάμων. Αυτό αποτυπώθηκε και στον λόγο του στο συνέδριο, αμέσως μετά την εκλογή του σε πρόεδρο με το αστρονομικό ποσοστό του 97,1% των ψήφων.

«Ο κύριος στόχος μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Γι΄ αυτό χρειαζόμαστε συναινετικές πολιτικές, που θα εξασφαλίσουν οικονομικά συμφέρουσα και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια» είπε. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση ΧριστιανοδημοκρατώνΕλεύθερων Δημοκρατών να κρατήσει «μακριά τα χέρια» από το σύστημα συμμετοχής των συνδικαλιστών στα δρώμενα των επιχειρήσεων. «Ξέρουμε ότι στο Βερολίνο μαγειρεύεται ο περιορισμός της συμμετοχής» πρόσθεσε. «Εμείς δεν θα το αποδεχθούμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk