Ο σύγχρονος άνδρας υστερεί των προγόνων του

Oι Αβορίγινες που ζούσαν στην Αυστραλία πριν από 20.000 χρόνια θα μπορούσαν να κάνουν τον Γιουσέιν Μπολτ να… βλέπει τη σκόνη τους. Οι Τούτσι της Ρουάντας θα έσπαγαν κατ΄ επανάληψη το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος που είναι σήμερα τα 2,45 μέτρα, ενώ μια γυναίκα Νεάντερταλ θα μπορούσε να νικήσει εύκολα στο μπρα ντε φερ τον επί έτη μποντιμπίλντερ (προτού γίνει κυβερνήτης της Καλιφόρνιας) Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Αυτούς και πολλούς άλλους ισχυρισμούς κάνει στο …

ΛΟΝΔΙΝΟ Oι Αβορίγινες που ζούσαν στην Αυστραλία πριν από 20.000 χρόνια θα μπορούσαν να κάνουν τον Γιουσέιν Μπολτ να… βλέπει τη σκόνη τους. Οι Τούτσι της Ρουάντας θα έσπαγαν κατ΄ επανάληψη το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος που είναι σήμερα τα 2,45 μέτρα, ενώ μια γυναίκα Νεάντερταλ θα μπορούσε να νικήσει εύκολα στο μπρα ντε φερ τον επί έτη μποντιμπίλντερ (προτού γίνει κυβερνήτης της Καλιφόρνιας) Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Αυτούς και πολλούς άλλους ισχυρισμούς κάνει στο βιβλίο του με τον τίτλο «Μanthropology» και τον προκλητικό υπότιτλο «Τhe Science of the Ιnadequate Μodern Μale» («Η Επιστήμη του Ανεπαρκούς Σύγχρονου Αρσενικού») ο αυστραλός ανθρωπολόγος Πίτερ Μακ Αλιστερ. O Μακ Αλιστερ σημειώνει στο βιβλίο του ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι κατώτερος των προγόνων του σε πολλούς τομείς, όπως εκείνοι που αφορούν τη σωματική ρώμη.

Αναφέρει για παράδειγμα τους Αβορίγινες που έζησαν στην Αυστραλία πριν από 20.000 χρόνια. Με βάση κάποια απολιθωμένα αποτυπώματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούσαν να τρέχουν με ταχύτητες 37 χιλιομέτρων την ώρα σε μαλακό, λασπώδες έδαφος. Αν διέθεταν μοντέρνο εξοπλισμό και έτρεχαν σε σύγχρονα στάδια, τότε, σύμφωνα με τον Μακ Αλιστερ, θα μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητες της τάξεως των 45 χιλιομέτρων την ώρα, τη στιγμή που ο Μπολτ άγγιξε τα 42 χιλιόμετρα την ώρα όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα πέρυσι στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Οσον αφορά το άλμα εις ύψος, ο αυστραλός επιστήμονας κάνει λόγο για φωτογραφίες που ελήφθησαν από έναν γερμανό ανθρωπολόγο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και οι οποίες δείχνουν νεαρούς άνδρες να περνούν ύψη ακόμη και 2,52 μέτρων. Μια γυναίκα των Νεάντερταλ είχε 10% περισσότερη μυϊκή μάζα από έναν σύγχρονο ευρωπαίο άνδρα. Με την κατάλληλη εξάσκηση θα μπορούσε να νικήσει άνετα τον Σβαρτσενέγκερ όταν εκείνος ήταν στην καλύτερη φυσική του κατάσταση τη δεκαετία του 1970.

Ο Μακ Αλιστερ σημειώνει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν χρειάστηκε να έλθει αντιμέτωπος με τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί του και για τον λόγο αυτόν το σώμα του δεν αναπτύχθηκε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk