Ξεκίνησε η μάχη των εντυπώσεων

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Αντ. Σαμαρά ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος γύρος της κούρσας που έχει ανοίξει στη ΝΔ για τη διαδοχή του κ. Κ. Καραμανλή. Μαζί της άνοιξε και ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, καθώς από χθες άρχισαν να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και στη Βουλή οι υποστηρικτές του κάθε υποψηφίου, ενώ ξεκινούν και οι προσπάθειες αλληλοεξουδετέρωσης των υποψηφίων, σε μια μάχη εντυπώσεων που θα διαρκέσει ως τα τέλη Νοεμβρίου. Λίγο προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο κ.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Αντ. Σαμαρά ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος γύρος της κούρσας που έχει ανοίξει στη ΝΔ για τη διαδοχή του κ. Κ. Καραμανλή. Μαζί της άνοιξε και ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, καθώς από χθες άρχισαν να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και στη Βουλή οι υποστηρικτές του κάθε υποψηφίου, ενώ ξεκινούν και οι προσπάθειες αλληλοεξουδετέρωσης των υποψηφίων, σε μια μάχη εντυπώσεων που θα διαρκέσει ως τα τέλη Νοεμβρίου. Λίγο προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο κ. Σαμαράς, το στρατηγείο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη προχωρούσε σε μια πρώτη επίδειξη ισχύος, δίνοντας στη δημοσιότητα τον πρώτο κατάλογο των υποστηρικτών της από τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού, αποφεύγοντας όμως να δημοσιοποιήσει ονόματα βουλευτών.

Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται τα ονόματα χιλίων από τους συνολικά 4.800 συνέδρους της 7ης Νοεμβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση και άλλων ονομάτων με υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη που θα επιβεβαιώνει ότι ελέγχει απόλυτα το συνέδριο, αλλά και την ΚΕ του κόμματος. Από χθες εξάλλου ξεκίνησαν και οι μυστικές συνάξεις και τα δείπνα μεταξύ των υποστηρικτών των υποψηφίων, με πρώτο ένα δείπνο που διοργάνωσαν χθες 35 πρώην βουλευτές που στηρίζουν την πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου που θα συγκληθεί στις 7 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα υπό την προεδρία του κ. Δ. Σιούφα για να οριστικοποιήσει τη διαδικασία εκλογής, ενώ ταυτόχρονα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει και επισήμως από τον κ. Καραμανλή να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, ώσπου να εκλεγεί ο διάδοχός του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρώτη ψηφοφορία, στην οποία θα έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και όλα τα νέα μέλη που θα θελήσουν να εγγραφούν στα μητρώα, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου. Αν χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, επειδή δεν θα συγκεντρώσει κανείς από τους υποψηφίους την απόλυτη πλειοψηφία, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου. Θεωρείται βέβαιον ότι ο κ. Καραμανλής θα δεχθεί να παραμείνει ως τότε αρχηγός της ΝΔ, παρά την αρχική πρόθεσή του να μην παραμείνει στην ηγεσία μετά τις 7 Νοεμβρίου.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά, άρχισε και η μάχη των εντυπώσεων μεταξύ των υποψηφίων, με την κυρία Μπακογιάννη να κερδίζει τον πρώτο γύρο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε και επισήμως χθες στην οργανωτική επιτροπή την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα δημοσιοποίησε τον πρώτο κατάλογο των υποστηρικτών της που περιλαμβάνει τα ονόματα των πρώτων χιλίων από τα μέλη του εκτάκτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασαν με την υπογραφή τους την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητά της.

Π ρόκειται για εκπροσώπους εργαζομένων, αγροτών και εμπορικών συλλόγων (186), γυναικείων οργανώσεων (94), επιστημονικών φορέων (δικηγορικοίιατρικοί- φαρμακευτικοί σύλλογοι, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) (32), εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ (132), μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και πολιτικά στελέχη (198), εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (131) και εκπροσώπους κομματικών οργανώσεων (227).

Παρά τη λήξη της προθεσμίας εξάλλου για την υποβολή υποψηφιοτήτων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες τις επόμενες ημέρες, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, όπως οι κκ. Α. Σπηλιωτόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης, επισημαίνουν ότι η προθεσμία που ορίστηκε αφορούσε την εκλογή από το συνέδριο και όχι την εκλογή από τη βάση, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk