ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

«Η Ελλάδα από εδώ και μπρος δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Ούτε από την άλλη πλευρά κολαστήριο ανθρωπίνων ψυχών». Με τις φράσεις αυτές περιέγραψε την πολιτική που θα ακολουθηθεί για το θέμα της λαθρομετανάστευσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει με αποφασιστικότητα, αλλά παράλληλα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρώτο δείγμα είναι το ότι άμεσα θα απελευθερωθούν 1.200 κρατούμενοι αλλοδαποί, με τη διευκρίνιση ότι αυτό δεν αφορά ποινικούς κρατουμένους αλλά αμιγώς λαθρομετανάστες.

«Η Ελλάδα από εδώ και μπρος δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Ούτε από την άλλη πλευρά κολαστήριο ανθρωπίνων ψυχών». Με τις φράσεις αυτές περιέγραψε την πολιτική που θα ακολουθηθεί για το θέμα της μετανάστευσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει με αποφασιστικότητα, αλλά παράλληλα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρώτο δείγμα είναι το ότι άμεσα θα απελευθερωθούν 1.200 κρατούμενοι αλλοδαποί, με τη διευκρίνιση ότι αυτό δεν αφορά ποινικούς κρατουμένους αλλά αμιγώς μετανάστες. Παράλληλα θα τους δοθεί ένας μήνας προθεσμία προκειμένου να φύγουν από τη χώρα, αλλά και χρήματα για το ταξίδι της επιστροφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι περίπου 1.200 ευρώ για τον καθένα, που προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός, ο οποίος χθες προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας στα κρατητήρια υπάρχουν περίπου 5.500 λαθρομετανάστες και στη φύλαξή τους απασχολούνται καθημερινά 14.000 αστυνομικοί. Δηλαδή σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχούν περίπου τρεις αστυνομικοί.

Επίσης ανέφερε ότι πλέον θα υπάρξει «μηδενική ανοχή στην παράνομη είσοδο στη χώρα… Δεν θα ανεχθούμε το δουλεμπόριο και δεν θα ανεχθούμε τους κακοποιούς, τους διακινητές ανθρωπίνων ψυχών, μικρών παιδιών, η στάση μας απέναντί τους θα είναι καθοριστικά σκληρή και πάρα πολύ αυστηρή για την εφαρμογή των νόμων».

Σ υμπλήρωσε ακόμη ότι «από τους ελέγχους που έχουν γίνει μόνο στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” τον χρόνο που μας πέρασε έχουν συλληφθεί 6.500 αλλοδαποί, οι οποίοι προσπάθησαν να φύγουν ανεπιτυχώς προς την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι και στα αεροδρόμια της χώρας δεν γίνονται σωστά οι έλεγχοι».

Ερωτηθείς για το θέμα των στρατοπέδων τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει ως κέντρα υποδοχής μεταναστών, παρέπεμψε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση .

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος και ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς και κυρίως τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα δεν θα απελαύνονται ώσπου να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες με τις αρμόδιες υπηρεσίες που αφορούν άδειες παραμονής στη χώρα μας. Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα αυτοδικίας ή ρατσιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται σε ορισμένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Κώστας Γαβράς και το Ιδρυμα Ωνάση
Με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και στόχο τη συγκρότηση μιας ικανής δέσμης ιδεών και προτάσεων που θα αξιοποιηθούν άμεσα από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΟΗΕ, προκειμένου να ενισχύεται συνεχώς η ένταξη των οικονομικών μεταναστών στις δυτικές κοινωνίες, διεξάγεται στις 2 και 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα το 3ο Διεθνές Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Την οργανωτική ευθύνη του συνεδρίου έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης». Για την ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής, το Ιδρυμα Ωνάση θεσπίζει και σχετικό βραβείο με την επωνυμία «Εστία» για την αναγνώριση των προσπαθειών ομάδων, ΜΚΟ ή μεμονωμένων ατόμων που συμβάλλουν στην εκπόνηση προγραμμάτων ένταξης και οικονομικής ανέλιξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το βραβείο «Εστία» θα συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk