Υπουργός Ησυχίας

Για να μετατραπεί η Δημόσια Τάξη σε Προστασία του Πολίτη θέλει αρχικά πολιτική βούληση και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δείχνει το αγαθό πρόσωπό του. Πιάνει λοιπόν ο υπουργός μία μία τις κοινωνικές ομάδες και διευθετεί. Χθες μίλησε για τα παιδιά των μεταναστών, αυτά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα, μετέχουν της ελληνικής Παιδείας, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες της χώρας. Υπάρχουν μερικές χιλιάδες κάτοικοι που έχουν τελειώσει το σχολείο εδώ, νιώθουν Ελληνες, κάποιοι έχουν πετύχει στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, αλλά δεν καταγράφονται πουθενά.

Για να μετατραπεί η Δημόσια Τάξη σε Προστασία του Πολίτη θέλει αρχικά πολιτική βούληση και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δείχνει το αγαθό πρόσωπό του. Πιάνει λοιπόν ο υπουργός μία μία τις κοινωνικές ομάδες και διευθετεί. Χθες μίλησε για τα παιδιά των μεταναστών, αυτά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα, μετέχουν της ελληνικής Παιδείας, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες της χώρας. Υπάρχουν μερικές χιλιάδες κάτοικοι που έχουν τελειώσει το σχολείο εδώ, νιώθουν Ελληνες, κάποιοι έχουν πετύχει στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, αλλά δεν καταγράφονται πουθενά. Δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, άρα δεν μπορούν να βγουν από τα στενά σύνορα της γειτονιάς τους- ακόμη κι εκεί πάνε τοίχο τοίχο μη τυχόν πέσουν σε κανένα μπλόκο της Αστυνομίας και πάνε μέσα για εξακρίβωση, οπότε και θα κατασκηνώσουν στο κρατητήριο. Τα παιδιά των μεταναστών, οι υπήκοοι «Νομανσλάνδης» (Νo man΄s land), θα μπορέσουν να ενσωματωθούν πλήρως με τη ρύθμιση που αφορά όσους «γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα». Για να μη μείνουν με μισή τη χαρά οι ενδιαφερόμενοι, να θυμίσουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι το πρόβλημα αφορά και άτομα που ήλθαν εδώ μωρά, άρα η απόφαση θα είναι λειψή αν δεν περιλάβει αυτόν τον πληθυσμό. Είναι πάγιο αίτημα των οργανώσεων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα απελευθερώσει περί τους 1.200 λαθρομετανάστες που βρίσκονται σε κρατητήρια. Με ένα οικονομικό κίνητρο ευελπιστεί να τους επαναπατρίσει. Μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε να γίνει κίνητρο προσέλευσης για αλλοδαπούς: να παίρνουν την ενίσχυση που ισοδυναμεί σε κάποιες περιπτώσεις με το μέσο ετήσιο εισόδημα στη χώρα τους. Θα μπορούσαν να μπαινοβγαίνουν όποτε ξεμένουν από λεφτά. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δει πιθανώς αστυνομικές ταινίες και ζητεί το αυτονόητο: να λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό το απλό μέτρο δεν είχε ληφθεί και ως αποτέλεσμα είχε γίνει σύστημα από επισκέπτες με προέλευση κυρίως από την Αφρική να διαθέτουν πολλά διαβατήρια και άλλα τόσα πιστοποιητικά. Καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένα ληξιαρχεία στη χώρα τους, εμφάνιζαν οποιοδήποτε στρατσόχαρτο ως ντοκουμέντο.

Ως εδώ καλά. Ωραία και η δήλωση του υπουργού ότι ο ίδιος θα διώξει από το Σώμα όποιον αστυνομικό αγγίξει αναίτια πολίτη. Μήπως να το θέσει σε εφαρμογή ειδικά μετά τις αδικαιολόγητες προσαγωγές κατοίκων των Εξαρχείων στο Τμήμα; Από τη μία ο υπουργός δείχνει αντιεξουσιαστική οικειότητα, από την άλλη επιτρέπει τη σάρωση ανθρώπων απλά και μόνο επειδή ζουν ή επισκέπτονται μια γειτονιά, φορούν μαύρα ρούχα και πράσινες ελβιέλες και έχουν λουκ που δεν αρέσει στα περιπολικά. Το επιχείρημα της εκκαθάρισης της περιοχής δεν δικαιολογεί την καταστρατήγηση των ελευθεριών. Εν ολίγοις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επαίρεται για αντιφατικές αποφάσεις. Δηλαδή αιωρείται μεταξύ Τάξης και Προστασίας, όχι όμως επειδή είναι μια μεταβατική περίοδος. Ο έμπειρος κ. Χρυσοχοΐδης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μεσοαστός θέλει και ολίγη από τάξη, θέλει και ολίγη από ΜΑΤ να κοπανάνε τα παλιόπαιδα που σπάνε τζαμαρίες. Ο αστυνομικός δεν μπορεί να επιβληθεί τηρώντας το σαβουάρ βιβρ, οπότε τόσο η Αστυνομία όσο και η πολιτική ηγεσία θα λειτουργούν κατά περίπτωση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ελίσσεται. Θα περιορίσει την προστασία υψηλών προσώπων, αλλά δεν θα την καταργήσει και τελείως. Θα ελέγχει τα σύνορα καλύτερα για να μην μπαίνουν ξένοι, αλλά θα νομιμοποιήσει όσους μπήκαν παρανόμως και έμαθαν τα ελληνικά. Θα περιορίσει την αστυνομική βία και ταυτόχρονα θα μπουζουριάσει τους ταραξίες. Τρικυμία εν κρανίω; Οχι. Ο υπουργός της ασφάλειας, της τάξης και της κοινωνικής ηρεμίας το έχει ξαναδεί το έργο. Συνέβαλε στη διαμόρφωση ειρηνικού κλίματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξέρει ότι αν εξασφαλίσει την ησυχία του οικογενειάρχη, ο πολύς κόσμος θα κάνει τα στραβά μάτια στο βίαιο μπουζούριασμα οργισμένων πιτσιρικάδων. Και αυτούς όμως προσπαθεί να τους προσεγγίσει. Κάνει, λέει, παρέα με αντιεξουσιαστές. Ποιους εννοεί αλήθεια; Στο ΠαΣοΚ μετέχουν και πρώην μπουρλοτιέρηδες, όπως ο κ. Σημίτης, αλλά και τα άγρια νιάτα της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk