Σε νέα ιστορικά υψηλά τα «φέσια» στην αγορά

Την ανιούσα πήραν ξανά τα «φέσια» στην εγχώρια οικονομία τον Σεπτέμβριο ύστερα από ένα δίμηνο «διάλειμμα» πτώσης, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά και ξεπερνώντας ήδη κατά πολύ τα επίπεδα στα οποία είχαν φτάσει στο σύνολο του 2008. Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Τειρεσίας ΑΕ, η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε στο εννεάμηνο της εφετινής χρονιάς τα 2,42 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 198% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Χαρακτηριστικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι πέρυσι, καθ΄ όλο το έτος, οι σφραγισμένες επιταγές δεν είχαν ξεπεράσει τα 1,3 δισ.

Την ανιούσα πήραν ξανά τα «φέσια» στην εγχώρια οικονομία τον Σεπτέμβριο ύστερα από ένα δίμηνο «διάλειμμα» πτώσης, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά και ξεπερνώντας ήδη κατά πολύ τα επίπεδα στα οποία είχαν φτάσει στο σύνολο του 2008. Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Τειρεσίας ΑΕ, η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε στο εννεάμηνο της εφετινής χρονιάς τα 2,42 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 198% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Χαρακτηριστικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι πέρυσι, καθ΄ όλο το έτος, οι σφραγισμένες επιταγές δεν είχαν ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο «σφραγίστηκαν» 26.000 επιταγές, συνολικού ύψους 256,09 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Αύξηση 47% σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2008 κατέγραψαν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, οι οποίες στο τέλος του περασμένου μήνα έφτασαν τα 184 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο εισήχθησαν στο σύστημα 15.480 νέες συναλλαγματικές που έμειναν απλήρωτες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 24,48 εκατ. ευρώ. Σε μηνιαία βάση σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 30% στα τεμάχια και του 25% στα ποσά.

Ηδη σε αρκετούς κλάδους του λιανεμπορίου έχουν δημιουργηθεί ασφυκτικές συνθήκες, καθώς την ίδια στιγμή που οι επισφάλειες αυξάνονται, η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, ενώ και ο τζίρος βαίνει μειούμενος. Πολλοί έμποροι μιλούν για «παγωμάρα» στον κόσμο από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς βλέπουν τα νοικοκυριά να περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η διακοπή των γραμμών πίστωσης μέσω των πιστωτικών καρτών, οι οποίες τροδοφοτούσαν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών τον περασμένο Αύγουστο υποχωρούσαν σε ετήσια βάση σε ποσοστό της τάξεως του 20% ή κατά 1,55 δισ. ευρώ, στα 6,31 δισ. ευρώ. Ακόμη και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, όπου λόγω διακοπών οι Ελληνες χρησιμοποιούν την κάρτα τους για την πληρωμή των εξόδων των διακοπών τους, τα συνολικά υπόλοιπα μειώθηκαν σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk