Ισορροπία στις 10.000 μονάδες

Α πεγνωσμένα προσπαθούσε ο Dow Jones χθες να κρατήσει το ορόσημο των 10.000 μονάδων. Στόχος δύσκολος, καθώς χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για τον δείκτη να διαβεί και πάλι το κατώφλι των σημαντικών αυτών ψυχολογικών επιπέδων. Και τούτο διότι τα τριμηνιαία αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών Goldman Sachs και Citigroup, αν και καλύτερα των προβλεπομένων από τους αναλυτές, απέτυχαν ωστόσο να διεγείρουν τους επενδυτές, όπως προχθές έκαναν τα αποτελέσματα της άλλης αμερικανικής τράπεζας, της JΡ Μorgan Chase.

Α πεγνωσμένα προσπαθούσε ο Dow Jones χθες να κρατήσει το ορόσημο των 10.000

μονάδων. Στόχος δύσκολος, καθώς χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για τον δείκτη να διαβεί και πάλι το κατώφλι των σημαντικών αυτών ψυχολογικών επιπέδων. Και τούτο διότι τα τριμηνιαία αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών Goldman Sachs και Citigroup, αν και καλύτερα των προβλεπομένων από τους αναλυτές, απέτυχαν ωστόσο να διεγείρουν τους επενδυτές, όπως προχθές έκαναν τα αποτελέσματα της άλλης αμερικανικής τράπεζας, της JΡ Μorgan Chase.

Ο δείκτης Dow Jones προχθές είχε κλείσει στις 10.015,86 μονάδες, ενώ χθες κινούνταν πάνω και κάτω από αυτό το όριο. Πάντως περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών στη Wall Street ο δείκτης βρίσκονταν στις 10.000,14 μονάδες. Η κατάσταση αυτή επηρέασε και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το Λονδίνο και η Φραγκφούρτη έκλεισαν με πτώση 0,63% και 0,40% αντίστοιχα και το Παρίσι παρέμεινε αμετάβλητο. Εντονο ήταν το κερδοσκοπικό παιχνίδι δολαρίου/ ευρώ στις αγορές συναλλάγματος χθες. Προσπάθησαν οι dealers να ρίξουν το δολάριο κάτω από κρίσιμο επίπεδο των 1,50 δολαρίων ανά ευρώ, αλλά το έφθασαν ως τα 1,4968 δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι η Goldman Sachs ανακοίνωσε κέρδη ύψους 3,19 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, τα οποία ήταν ισχυρότερα των αναμενομένων, και έσοδα ύψους 12,37 δισ. δολαρίων, δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τη Wall Street η οποία έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις από τον μεγαλύτερο νικητή της καταστρεπτικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 5,25 δολάρια, ενώ οι αναλυτές είναι προβλέψει κέρδη 4,18 δολάρια ανά μετοχή ή 2,34 δισ. δολάρια. Ωστόσο τα ισχυρά αυτά κέρδη ήταν κατώτερα των κερδών που κατέγραψε η Goldman το προηγούμενο τρίμηνο (δεύτερο). Τα κέρδη εκείνα, της τάξεως των 3,44 δισ. δολαρίων, αποδείχθηκαν τα πλουσιότερα τριμηνιαία κέρδη στην 140χρονη ιστορία της Goldman Sachs.

Σημειωτέον ότι τα κέρδη του αντίστοιχου τριμήνου πριν από έναν χρόνο ήταν 845 εκατ. δολάρια σε έσοδα 6 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Goldman Sachs έπεσαν, όπως και οι μετοχές του προβληματικού τραπεζικού ομίλου Citigroup, ο οποίος ανακοίνωσε ζημιές 27 σεντς ανά μετοχή, αλλά κατάφερε να παρουσιάσει κέρδη στο καθαρό εισόδημα ύψους 101 εκατ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο.

Επισημαίνεται επίσης ότι καλά ήταν τα νέα για τους επενδυτές τόσο από το μέτωπο του πληθωρισμού όσο και από την κρίσιμη αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας για πρώτη φορά μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών την εβδομάδα που πέρασε, ενώ ο αριθμός των χορηγούμενων επιδομάτων έπεσε κάτω από τα 6 εκατ.,

προσφέροντας κάποια ελπίδα σταδιακής βελτίωσης της προβληματικής αγοράς εργασίας. Ακόμη καλύτερα όμως για τους επενδυτές ήταν τα νέα που έδειξαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν αμελητέα και η μικρότερη από τον περασμένο Ιούλιο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση κατά 0,2% τον περασμένο μήνα. Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στις ανησυχίες ότι η χαλαρότερη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ, η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, θα εξαναγκάσει τον αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη Μπεν Μπερνάνκι να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Δικαιολογημένα το ενδεχόμενο μιας πρόωρης απόσυρσης της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα είχε αρχίσει να ανησυχεί τους επενδυτές. Και τούτο διότι η κατάρρευση της Lehman, εκτός του ότι έσυρε στο χείλος του γκρεμού το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει πλήξει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Επίσης αμείωτη συνεχίζεται η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, με τους καταναλωτές να ανακαλύπτουν τις αρετές της αποταμίευσης. Παράλληλα οι επιχειρήσεις, στραπατσαρισμένες από τις υπερβολές του παρελθόντος και από τον προβληματικό τραπεζικό τομέα, είναι ακόμη διστακτικές στις επενδύσεις τους. Το χάσμα αυτό θα επιδεινωθεί περαιτέρω από μια πρόωρη απόσυρση της ρευστότητας από την αμερικανική οικονομία, διότι η ιδιωτική κατανάλωση και η επιχειρηματική δραστηριότητα θα βάλουν φραγμούς σε μια ταχύτατη και σταθερή ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk