Η χώρα βρίσκεται σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Τρία (τουλάχιστον) δύσκολα χρόνια, με πρόσθετα μέτρα αύξησης εσόδων από φόρους και περιστολής των δαπανών, και μάλιστα υπό τη στενή επιτήρηση των Βρυξελλών, βλέπει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα «η χώρα βρίσκεται σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Το έλλειμμα θα υπερβεί εφέτος το 12% του ΑΕΠ, ενώ ήδη ξεπέρασε το 6% το 2008 και ο συνολικός καθαρός δανεισμός του 2009 ανέρχεται ήδη στα 62 δισ. ευρώ, έναντι των 41 δισ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τρία (τουλάχιστον) δύσκολα χρόνια, με πρόσθετα μέτρα αύξησης εσόδων από φόρους και περιστολής των δαπανών, και μάλιστα υπό τη στενή επιτήρηση των Βρυξελλών, βλέπει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα «η χώρα βρίσκεται σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Το έλλειμμα θα υπερβεί εφέτος το 12% του ΑΕΠ, ενώ ήδη ξεπέρασε το 6% το 2008 και ο συνολικός καθαρός δανεισμός του 2009 ανέρχεται ήδη στα 62 δισ. ευρώ, έναντι των 41 δισ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν βρέθηκε το περίσσευμα – το «μαξιλάρι» των 8 δισ. ευρώ από τα δανεικά-, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να προσφύγει σε νέο δανεισμό για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες. Οι άμεσες ανάγκες ως το τέλος τρέχοντος έτους φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Η δραματική αυτή κατάσταση υπαγορεύει στην κυβέρνηση τη λήψη αυστηρών μέτρων για το 2010 ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ και να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων ότι είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους της.

Η Κομισιόν απαιτεί «δείγμα γραφής» και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Ετσι η κυβέρνηση καθόρισε ως πρώτο μέτρο τη σταδιακή εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας. Οπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική απόφαση έχει ληφθεί και τώρα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το χρονικό διάστημα προσαρμογής. Η διαπραγμάτευση αποδεικνύεται πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί την άμεση προσαρμογή, όπως άλλωστε ζήτησε και από την Ιταλία που είχε υποβάλει αίτημα σταδιακής προσαρμογής. Θα ακολουθήσουν διαχειριστικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων- ένα ακόμη ταμπού για την Ελλάδα.

Για τη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν απαιτείται η απεικόνιση των πραγματικών μεγεθών που αφο ρούν την οικονομία. Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφενός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος, αφετέρου ζήτησε από τα άλλα υπουργεία επικαιροποιημένα στοιχεία για την εξέλιξη των δαπανών και των εσόδων. Με επιστολή του προς τους άλλους υπουργούς ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τις επικαιροποιημένες προτάσεις τους για το 2010, τις ανάγκες που υπάρχουν ως το τέλος τρέχοντος έτους και ποιες είναι οι οφειλές τους. Οι επικαιροποιημένες προτάσεις των υπουργών θα εντάσσονται στο γενικότερο πνεύμα της περιστολής των δαπανών και της αύξησης των εσόδων. Ως χθες το υπουργείο Οικονομικών γνώριζε «με αρκετά μεγάλη ασφάλεια τα νούμερα για το 2009», ενώ «δεν έχει ξεκινήσει να κλείνει το 2010» προκειμένου να καταρτίσει κρατικό προϋπολογισμό.

Η επί του παρόντος «χαρτογράφηση» των δαπανών και των εσόδων οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι θα χρειασθεί νέος δανεισμός, εντός του 2009, με αποτέλεσμα ο συνολικός εφετινός δανεισμός να αγγίξει τα 70 δισ. ευρώ από τα 62 που είναι ως τώρα και τα 41 δισ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, επιθυμώντας να δώσουν «στίγμα πολιτικής» στην ΕΕ, προχωρεί:

▅ Στη χάραξη και εφαρμογή μιας (επιτέλους) σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής.

▅ Στην προώθηση «σοβαρότατων διαρθρωτικών αλλαγών».

▅ Στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Ωστόσο οι προσπάθειες να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος, αλλά δεν αναμένεται να την εμποδίσει να «κατατάξει» τη χώρα στο άρθρο 104&9 της Συνθήκης (από το 104&7), που σημαίνει συνεχή παρακολούθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών παρά τα έντονα οικονομικά προβλήματα σκοπεύει να καταβάλει σύντομα τις άμεσες υποχρεώσεις του. Ετσι, αφενός δρομολογεί τις διαδικασίες για την καταβολή χρεωστούμενων στις καθαρίστριες, αφετέρου προχωρεί σε εκτίμηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk