Εμπόδιο για την ανάκαμψη το ισχυρό ευρώ

Σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το ισχυρό ευρώ, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας, περιορίζοντας τις δυνατότητες σημαντικής μείωσης του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας. Τούτο επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Αlpha Βank, η οποία τονίζει ότι το ανατιμημένο ευρώ συντελεί στην περαιτέρω μείωση των πλεονασμάτων στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών της Γερμανίας, όπως απαιτείται για την εξισορρόπηση …

Εμπόδιο για την ανάκαμψη το ισχυρό ευρώ | tovima.gr

Σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το ισχυρό ευρώ, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας, περιορίζοντας τις δυνατότητες σημαντικής μείωσης του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας. Τούτο επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Αlpha Βank, η οποία τονίζει ότι το ανατιμημένο ευρώ συντελεί στην περαιτέρω μείωση των πλεονασμάτων στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών της Γερμανίας, όπως απαιτείται για την εξισορρόπηση των παγκόσμιων μακροοικονομικών ανισορροπιών, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει την ανάπτυξη σε χώρες της ευρωζώνης με ελλείμματα, όπως αυτές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Από την άλλη, η διολίσθηση του δολαρίου και η ακόμη μεγαλύτερη πτώση της αγγλικής στερλίνας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως οι πιο ισχυροί παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη των οικονομιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας μέσω της θετικής απήχησης των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ τους, καθώς η ανάπτυξη δυσχεραίνεται σε αυτές από τη διαδικασία απομόχλευσης των νοικοκυριών και των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και την ουσιαστική αδυναμία περαιτέρω τόνωσης της ζήτησης λόγω των ήδη διογκωμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ηδη το υποτιμημένο δολάριο συνέβαλε στη νέα μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ στα 30,7 δισ. δολάρια τον Αύγουστο από 31,9 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, με προοπτική η πτώση του να είναι μεγαλύτερη στους επόμενους μήνες. Εξάλλου, σύμφωνα με την Αlpha Βank, το ισχυρό ευρώ εμποδίζει την ανάκαμψη χωρών όπως η Βουλγαρία και πολλές από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν προσδεδεμένα τα νομίσματά τους σε αυτό.

Γενικά, η αντίδραση της ΕΚΤ στην τάση για περαιτέρω ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος είναι σχετικά ασθενής την τρέχουσα περίοδο, στηριζόμενη και στο γεγονός ότι το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών της ευρωζώνης έχει καταστεί και πάλι πλεονασματικό στο επτάμηνο του 2009 λόγω της ύφεσης και της σημαντικής μείωσης των ελλειμμάτων των ισοζυγίων των ελλειμματικών χωρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk