Ανοικτός ο φάκελος για την πώληση 5% του ΟΤΕ χωρίς δημόσια προσφορά

Oι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερευνούν το αν αγνοήθηκαν τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων κατά την πώληση στην Deutsche Τelekom πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ, ώστε να ξεκινήσει ή όχι η διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών κ. Τσαρλς Μακ Κρίβι στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑκ. Ν. Χουντή. Ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή …

Oι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερευνούν το αν αγνοήθηκαν τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων κατά την πώληση στην Deutsche Τelekom πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ, ώστε να ξεκινήσει ή όχι η διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών κ. Τσαρλς Μακ Κρίβι στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑκ. Ν. Χουντή. Ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ανέφερε ότι «κατά τη διαδικασία πώλησης πακέτου μετοχώνπου κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕστην Deutsche Τelekom ΑG, αγνοήθηκαν προκλητικά τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων, καθώς δεν υποβλήθηκε δημόσια προσφορά εξαγοράς κατά παράβαση των άρθρων 3 και 5 της Οδηγίας 2004/25 σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς. Αγνοήθηκανδηλαδήτα δικαιώματα 108.000 φυσικών και 4.000 νομικών προσώπωνπου κατείχαν τις υπόλοιπες μετοχές του ΟΤΕ» και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα εναντίον της καταστρατήγησης των σχετικών κοινοτικών κανόνων.

Στην απάντησή του ο κ. Μακ Κρίβι αναφέρει ότι: «Στις 4 Ιουνίου 2009 ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) ήλθε απευθείας σε επαφή με την Επιτροπή σχετικά με το υπόψη ζήτημα. Επειδή η νέα καταγγελία περιέχει νέα, ουσιώδη στοιχεία σε σύγκριση με την προηγούμενη, οι υπηρεσίες της Επιτροπής αναλύουν τώρα τις νέες αυτές πτυχές. Σε εύθετο χρόνο θα ληφθεί απόφαση να δρομολογηθεί ή όχι επίσημη διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας ».

Ο κ. Χουντής δήλωσε ότι επανειλημμένως έχει τεθεί το ζήτημα και στην ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή. Επίσης καλεί τη νέα κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και υπενθυμίζει σχετικές δηλώσεις στελεχών πριν από τις εκλογές.

Ολα άρχισαν όταν υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της συμφωνίας Δημοσίου – Deutsche Τelekom για τον ΟΤΕ ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) επειδή δεν προέβλεπε δημόσια πρόταση για όλους τους μετόχους του ΟΤΕ.

Ο σύνδεσμος υποστήριζε ότι, παρά το γεγονός ότι το άθροισμα των ψήφων DΤ και Δημοσίου ξεπερνούσε το 50% έναντι του προβλεπόμενου από τον νόμο 33%, αγνοήθηκαν εντελώς τα δικαιώματα των 112.000 υπολοίπων μετόχων του ΟΤΕ (108.000 φυσικά και 4.000 νομικά πρόσωπα), αφού δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία που προβλέπει υποχρεωτική δημόσια πρόταση στην τιμή που αγόρασε το μερίδιό της η DΤ (27,5 ευρώ έναντι των 11,80 ευρώ που είχε κλείσει η μετοχή του ΟΤΕ) την περίοδο εκείνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεχτεί το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομίας ότι οι προστατευτικές αυτές διατάξεις δεν ισχύουν επί των αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο ο ΣΜΕΧΑ επέμεινε ότι η πώληση προς την DΤ από το Δημόσιο 3% δεν είναι αποκρατικοποίηση καθώς από το 2003 ο υπουργός Οικονομίας είχε αποδεχθεί σε επίσημη επιστολή του στη Βουλή ότι ο οργανισμός δεν είναι κρατική επιχείρηση πλέον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk