Η «διπλωματία του ποδοσφαίρου»

ΠΡΟΥΣΑ Τουρκία και Αρμενία κλιμάκωσαν χθες τη « διπλωματία του ποδοσφαίρου ». Με αφορμή τη διεξαγωγή, χθες το βράδυ, ενός μικρής σημασίας αγώνα στην Προύσα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν έφθασε στην Τουρκία για να τον παρακολουθήσει. Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ παρέθεσε δείπνο στον αρμένιο ομόλογό του, ανταποδίδοντάς του παρόμοια επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος στην Αρμενία πριν από έναν χρόνο. Η επίσκεψη …

ΠΡΟΥΣΑ Τουρκία και Αρμενία κλιμάκωσαν χθες τη « διπλωματία του ποδοσφαίρου ». Με αφορμή τη διεξαγωγή, χθες το βράδυ, ενός μικρής σημασίας αγώνα στην Προύσα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν έφθασε στην Τουρκία για να τον παρακολουθήσει. Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ παρέθεσε δείπνο στον αρμένιο ομόλογό του, ανταποδίδοντάς του παρόμοια επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος στην Αρμενία πριν από έναν χρόνο.

Η επίσκεψη εκείνη εγκαινίασε την αποκαλούμενη «διπλωματία του ποδοσφαίρου», η οποία οδήγησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε ιστορική συμφωνία σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ανοίγματος των μεταξύ τους συνόρων εντός δύο μηνών. Η συμφωνία χρειάζεται βέβαια να επικυρωθεί και από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Οι πρόεδροι συνεχάρησαν αλλήλους για τα γενναία βήματα συμφιλίωσης που έκαναν και που μπορεί να έχουν ευρύτερες ευνοϊκές επιπτώσεις για την περιοχή του Καυκάσου, όπως δήλωσαν δύο τούρκοι διπλωμάτες οι οποίοι παρακάθησαν στο δείπνο.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο ήταν δρακόντεια, εξαιτίας του φόβου για διαδηλώσεις τούρκων εθνικιστών, οι οποίοι, όπως και οι αρμένιοι εθνικιστές, αντιτίθενται στη συμφιλίωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk