Το εξεταστικό σύστημα στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει σήμερα η Ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ). Τρεις διαφορετικές προτάσεις θα κατατεθούν από την πλευρά της ΠΟΣΔΕΠ στο συνέδριο, ενώ τις απόψεις τους για το θέμα θα καταθέσουν ο επικεφαλής του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θ. Βερέμης. Η υπουργός …

Το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει σήμερα η Ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ). Τρεις διαφορετικές προτάσεις θα κατατεθούν από την πλευρά της ΠΟΣΔΕΠ στο συνέδριο, ενώ τις απόψεις τους για το θέμα θα καταθέσουν ο επικεφαλής του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θ. Βερέμης. Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δεν θα παραστεί τελικά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας καθώς είναι απασχολημένη με τις εισηγήσεις της εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Το υπουργείο Παιδείας θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το υπουργείο Παιδείας, αλλά και οι πανεπιστημιακοί συμφωνούν σε ένα συμπέρασμα: απαραίτητη είναι η αναβάθμιση της παιδευτικής λειτουργίας του Λυκείου (σχολείο γενικής παιδείας) και της αξιοπιστίας της πιστοποίησης που προσφέρει. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν από την πλευρά των πανεπιστημιακών θα κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις: * Εξορθολογισμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μείωση των εξεταστικών διαδικασιών (κυρίως των γραπτών εξετάσεων σε εθνική κλίμακα) για το σύνολο των υποψηφίων. Παράλληλα, ουσιαστική συμμετοχή των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στη θέσπιση των κριτηρίων εισόδου στα προγράμματά τους (μαθήματα, συντελεστές βαρύτητας, κοινωνικά κριτήρια κτλ.).

* Προσφορά υποχρεωτικών, αλλά και κατ΄ επιλογήν μαθημάτων στο Λύκειο, για τα οποία θα πρέπει να εκφράζουν τη γνώμη τους και τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα μαθήματα του Λυκείου θα πρέπει να οργανωθούν σε κύκλους, ενώ πρέπει να εισαχθούν σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου ζώνες τέχνης και πολιτισμού. Παράλληλα, θα προταθεί η μείωση του αριθμού των μαθημάτων κατά 40% σε κάθε τάξη (δηλαδή όχι πάνω από 8-9 μαθήματα). * Το Γυμνάσιο και το Λύκειο να μετατραπούν σε σχολεία ολοήμερης λειτουργίας. Η διδασκαλία των μαθημάτων, η εμπέδωση της γνώσης και η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα πρέπει να οργανώνονται με νέο τρόπο ώστε να πραγματοποιούνται εντός του σχολικού προγράμματος και να μη μεταφέρονται εκτός σχολείου.

Α κόμη, μέλη της ΠΟΣΔΕΠ θα προτείνουν και τη λύση του καθορισμού του τρόπου εισαγωγής των φοιτητών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ εξ ολοκλήρου από τα τμήματά τους. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, κάποια από τα Τμήματα μπορούν να απαιτήσουν μόνο Εθνικό Απολυτήριο και να δεχθούν εισακτέους ανάλογα με τον βαθμό του απολυτηρίου. Αλλα Τμήματα όμως μπορούν να απαιτήσουν η βαθμολογία των υποψηφίων να μετράει σε συγκεκριμένα μαθήματα, καθώς και συντελεστές βαρύτητας για αυτά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk