Συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος

Κατά τη συνεδρίαση του Σώματος της Ιεραρχίας που συνεδρίαζε σήμερα υπό την προεδρία του ο κ. Ιερώνυμος αφού έκανε εκτενή ιστορική αναδρομή του ζητήματος, παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για την παρούσα χρονική περίοδο.

Συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος | tovima.gr

Προτάσεις για την Εκκλησιαστική περιουσία διατύπωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στο σώμα της Ιεραρχίας, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του. Ο κ. Ιερώνυμος έκανε εκτενή ιστορική αναδρομή του ζητήματος και παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για την παρούσα χρονική περίοδο.

Τόνισε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καλύπτουν τα τεράστια έξοδα της λειτουργίας της, αλλά υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό τμήμα της, «που αδρανεί ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία».

Υπογράμμισε ότι μια συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας, με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση της περιουσίας, θα ήταν «επωφελής» και «η ενδεδειγμένη μπροστά στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος της συνεργασίας αυτής θα τεθεί ευθύς εξαρχής, όχι η μονομερής ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας, ούτε καν η αύξηση των εσόδων των ταμείων του κράτους, αλλά η σύσταση του Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας.

«Ο σκοπός γι αυτό, είναι η δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, που είναι εμφανές ότι λείπουν από τη σύγχρονη κοινωνία και θα είναι προς την υπηρεσία των συνανθρώπων μας», επισήμανε ο κ. Ιερώνυμος, ενώ έκανε μνεία και στο ότι η περιουσία της Εκκλησίας, στην πορεία του γένους, ιδιαίτερα δε, στις «αμέτρητες εθνικές περιπέτειες» στάθηκε πέρα από όλα τα άλλα και «οικονομικός αιμοδότης του Έθνους».

Επίσης, τόνισε ότι η μισθοδοσία του Κλήρου και η λειτουργία των εκκλησιαστικών σχολείων, είναι «η ελάχιστη ανταπόδοση για τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις, ή αναίρεσης συμφωνημένων αποφάσεων».

Επισήμανε ιδιαίτερα τα τεράστια έξοδα των λειτουργικών αναγκών του διοικητικού και ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας, «τα οποία, άλλωστε, αυξάνουν διαρκώς» και κατέληξε: «Η έντιμη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας σ΄αυτό το κεφάλαιο γεννά μία ελπίδα στην κοινωνία μας για καλύτερες μέρες για τους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk