Προτάσεις για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

Δεκαπέντε μέτρα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, τη διαφάνεια στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και την επιτάχυνση των ρυθμών έκδοσης των αποφάσεων, πρότεινε χθες η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος λίγο πριν από την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. «Τομή» στην ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Σωτ. Μπάγιας την πρόταση να καταργηθεί η ιεραρχική εξάρτηση μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών.

Προτάσεις  για ανεξάρτητη  Δικαιοσύνη | tovima.gr

Δεκαπέντε μέτρα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, τη διαφάνεια στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και την επιτάχυνση των ρυθμών έκδοσης των αποφάσεων, πρότεινε χθες η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος λίγο πριν από την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

«Τομή» στην ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Σωτ. Μπάγιας την πρόταση να καταργηθεί η ιεραρχική εξάρτηση μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών. Δηλαδή δεν θα μπορεί πλέον ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να καλεί εισαγγελέα Πρωτοδικών προκειμένου να του δίνει «κατευθύνσεις» για υποθέσεις που χειρίζεται. Επίσης ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν θα μπορεί να ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για να ανατεθεί μια υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Αυτή τη δυνατότητα θα έχει πλέον μόνο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών.

Ακόμη, η χειραγώγηση ή η απόπειρα χειραγώγησης δικαστικού λειτουργού από συνάδελφό του, ανεξαρτήτως βαθμού, να τιμωρείται πειθαρχικά με οριστική απόλυση πρότεινε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης κ. Π. Παναγιωτόπουλος .

Σύμφωνα με την Ενωση, οι υποθέσεις με πολιτικό χαρακτήρα ή μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον θα πρέπει να ανατίθενται σε εισαγγελείς και ανακριτές κατόπιν κληρώσεως.

Οι τρεις αυτές προτάσεις αποσκοπούν, όπως εμμέσως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μπάγιας, στο να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα με αυτά της Siemens.

Ε πίσης οι εισαγγελείς προτείνουν οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων να μην επιλέγονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά κατόπιν συνταγματικής αναθεώρησης από τη Βουλή. Οι αποφάσεις να λαμβάνονται με αυξημένη διακομματική πλειοψηφία των 2/3 των μελών της.

Παράλληλα η Ενωση προτείνει την κατάργηση κάθε είδους οικονομικού απορρήτου των λειτουργών του κράτους και των στενών συγγενών τους. Μάλιστα ζητεί να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Τέλος προτείνει να γίνεται άμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που θα είναι σε δυσαναλογία με τα εισοδήματα των κρατικών λειτουργών και δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί η απόκτησή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk