Οι δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν

Με αυστηρές προθεσμίες (μιας εβδομάδας) ζήτησε την επίλυση αυτοδιοικητικών προβλημάτων από τον νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) κ. Ν. Κακλαμάνης . Χωρίς να εκμαιεύσει δεσμεύσεις από τον κ. Ραγκούση, κατά τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε την ανάγκη να αποφασίσει άμεσα, ως την προσεχή εβδομάδα, η κυβέρνηση για το αν θα ισχύσει τελικώς το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΑΕΔ και ΚΕΔΚΕ, ως προς το 36μηνο πρόγραμμα απασχόλησης 20.

Με αυστηρές προθεσμίες (μιας εβδομάδας) ζήτησε την επίλυση αυτοδιοικητικών προβλημάτων από τον νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) κ. Ν. Κακλαμάνης .

Χωρίς να εκμαιεύσει δεσμεύσεις από τον κ. Ραγκούση, κατά τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε την ανάγκη να αποφασίσει άμεσα, ως την προσεχή εβδομάδα, η κυβέρνηση για το αν θα ισχύσει τελικώς το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΑΕΔ και ΚΕΔΚΕ, ως προς το 36μηνο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000

ανέργων σε θέσεις συμβασιούχων στους δήμους της χώρας.

Ωστόσο το θέμα που ανακύπτει είναι ότι μια ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών περισσότεροι από 350 δήμαρχοι προσκείμενοι στο ΠαΣοΚ απείλησαν να τινάξουν στον αέρα το πρόγραμμα ως «αδιαφανές» και «ρουσφετολογικό» . Οι ίδιοι εκτιμούσαν, τότε, ότι θα μετατρεπόταν σε μέσον συγκρότησης πελατειακού μηχανισμού της ΝΔ.

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα θετικό ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ έθεσε υπό αίρεση τις αγαστές σχέσεις με το υπουργείο. «Οι καλές προθέσεις αποδεικνύονται και με τις καλές αποφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

Σε εκκρεμότητα παραμένει, επίσης, και το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την οποία η ΚΕΔΚΕ εμφανίστηκε ομόθυμη και συναινετική, ζητώντας χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νόμου.

«Να αποσαφηνισθεί το αν θα ισχύσει από τις εκλογές του 2010 ή αν αντικειμενικοί λόγοι επιβάλουν το αντίθετο» σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης.

Στο σημείο αυτό πάντως ο υπουργός εμφανίζεται επιφυλακτικός. Χαρακτηρίζει tabula rasa, με άλλα λόγια ανύπαρκτη την προετοιμασία των υπηρεσιών του υπουργείου για το εγχείρημα, παραπέμποντας ταυτόχρονα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αύριο Παρασκευή.

Χαρακτήρα επείγοντος, εξάλλου, έδωσε ο κ. Κακλαμάνης και στο θέμα καταβολής ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για τον μήνα Οκτώβριο. Συνδέοντας τούς εν λόγω πόρους με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων στους δήμους ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ εκτίμησε πως, αν το ζήτημα δεν λυθεί εντός των ημερών, ενδεχομένως πολλοί δήμοι να μην μπορούν να καταβάλουν το δεύτερο 15ήμερο στους υπαλλήλους τους.

Σ ύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών το σχετικό ποσό που έχει καθοριστεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν υπερβαίνει τα 11 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που θα έπρεπε να αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ραγκούσης έδωσε πάντως σαφές στίγμα ως προς τη μείωση του Τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. Επικαλούμενος την ιδιότητά του ως δημάρχου Πάρου, στο απώτερο παρελθόν, ο υπουργός χαρακτήρισε «εκτέλεση εν ψυχρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» την (ουσιαστικώς) κατάργηση του φόρου, ωστόσο δεν προέβη σε υποσχέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk