«Κινεζική γρίπη» για την κυρία Κατσέλη

Η κυρία Λούκα Κατσέλη πέρασε τις δύο ημέρες, έπειτα από την ορκωμοσία των υπουργών, παραλαμβάνοντας τα θραύσματα των υπουργείων που αποτελούν το νέο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η διαδρομή από τη λεωφόρο Μεσογείων, όπου βρίσκεται το παλαιό υπουργείο Ανάπτυξης και η τωρινή έδρα της νέας υπουργού, στον Πειραιά και από εκεί στη Θεσσαλονίκη (παρέλαβε και ένα κομμάτι του πρώην Μακεδονίας – Θράκης) μάλλον δεν της έδωσε απαντήσεις για το τι μεσολάβησε και από ΄κεί που πήγαινε για υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών βρέθηκε υπουργός.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη πέρασε τις δύο ημέρες, έπειτα από την ορκωμοσία των υπουργών, παραλαμβάνοντας τα θραύσματα των υπουργείων που αποτελούν το νέο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η διαδρομή από τη λεωφόρο Μεσογείων, όπου βρίσκεται το παλαιό υπουργείο Ανάπτυξης και η τωρινή έδρα της νέας υπουργού, στον Πειραιά και από εκεί στη Θεσσαλονίκη (παρέλαβε και ένα κομμάτι του πρώην Μακεδονίας – Θράκης) μάλλον δεν της έδωσε απαντήσεις για το τι μεσολάβησε και από ΄κεί που πήγαινε για υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών βρέθηκε υπουργός… Ναυτιλίας.

Την ώρα που η κυρία Κατσέλη έχανε χρόνο σε τελετές παράδοσης- παραλαβής, στο λιμάνι του Πειραιά φούντωνε η απεργία των λιμενεργατών, οι οποίοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση της κινεζικής εταιρείας Cosco. Η πρώτη κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση βρήκε την αρμόδια υπουργό εγκλωβισμένη μεταξύ των εργαζομένων και των εκπροσώπων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ετσι το θέμα του λιμανιού έγινε θέμα της Λούκας και σύντομα θέμα της κυβέρνησης, για το οποίο έχουν συγκληθεί μέχρι στιγμής δύο άτυπα υπουργικά συμβούλια, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου , χωρίς ορατό αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε απεργία, η αγορά να ασφυκτιά, και οι Κινέζοι να πιέζουν απειλώντας ότι, αν δεν ανοίξει το λιμάνι, θα εξετάσουν άλλες λύσεις, υπονοώντας ότι θα μετακομίσουν στη Σμύρνη.

Η Cosco είναι μια κρατική εταιρεία και έτσι η κυρία Κατσέλη δεν διαπραγματεύεται με μάνατζερ αλλά με τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα, με τον οποίο συναντήθηκε χθες το απόγευμα στο γραφείο της. Σύμφωνα με την υπουργό, η πλευρά των Κινέζων συμφώνησε να ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, η συζήτηση θα ξεκινήσει εφόσον ανοίξει το λιμάνι.

Οι διαπραγματεύσεις μοιάζει να έχουν χαθεί στη μετάφραση. Το ίδιο και οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατά την πρώτη συνεδρίαση για το θέμα της Cosco ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος έθεσε ορισμένα ζητήματα (μεταξύ των οποίων και για τον χειρισμό της κατάστασης) τα οποία κατά τη γνώμη του απαιτούσαν άμεση επίλυση.

Από ορισμένους αυτό ερμηνεύθηκε ως ένταση στη σχέση του με την κυρία Κατσέλη, μολονότι οι παριστάμενοι διαβεβαιώνουν ότι η μόνη στιγμή έντασης ήταν όταν ο κ. Πάγκαλος διαμαρτυρήθηκε για τις συνεχείς διακοπές στις παρεμβάσεις του. Χθες, στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Δ. Ρέππας , Α. Λοβέρδος, Ν. Αθανασάκης και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Γλυκερία Σιούτη, αποφασίστηκε να στηριχθεί η υπουργός Οικονομίας επειδή εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ και οι απεργοί να αντιμετωπιστούν με τη δύναμη της πειθούς και όχι με τη βία.

O ρισμένα μέλη της κυβέρνησης λένε ότι η απεργία θα μπορούσε να είχε λυθεί αν χειριζόταν την κατάσταση ένας πιο έμπειρος διαπραγματευτής, ο οποίος θα καθιστούσε σαφές στους απεργούς ότι το λιμάνι πρέπει να ανοίξει. Η κυρία Κατσέλη, η οποία έχει δεχθεί και στο παρελθόν βέλη κριτικής για πολιτική ακαμψία, θεωρεί ότι έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από διάφορους κύκλους συμφερόντων.

Στην πραγματικότητα, τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση καλούνται να βρουν σημεία ισορροπίας ανάμεσα στην προεκλογική θέση του κόμματος για «πάγωμα» της συμφωνίας με την Cosco και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, στην οποία «πατούν» τώρα οι συνδικαλιστές, και στις ανάγκες της διακυβέρνησης, οι οποίες απαιτούν αρμονικές σχέσεις με μεγάλους διεθνείς παίκτες όπως είναι η Κίνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk