Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, οι συνδικαλιστές επιμένουν

Να ανοίξει άμεσα το λιμάνι και να τηρηθεί η νομιμότητα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα κ. Λου Λινκουάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη , δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στον διάλογο για τη βελτίωση της σύμβασης υπό τον όρο ότι ο διάλογος αυτός θα πραγματοποιηθεί με το λιμάνι ανοικτό. Ο κ. Λινκουάν απέρριψε το αίτημα …

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, οι συνδικαλιστές επιμένουν | tovima.gr

Να ανοίξει άμεσα το λιμάνι και να τηρηθεί η νομιμότητα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα κ. Λου Λινκουάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη , δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στον διάλογο για τη βελτίωση της σύμβασης υπό τον όρο ότι ο διάλογος αυτός θα πραγματοποιηθεί με το λιμάνι ανοικτό.

Ο κ. Λινκουάν απέρριψε το αίτημα της κυρίας Κατσέλη να παγώσει η διαδικασία ενεργοποίησης της σύμβασης προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση και να λυθεί η απεργία, υπογραμμίζοντας προς την υπουργό πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη νομιμότητα που ορίζουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ των δύο κρατών. Ο κινέζος πρεσβευτής υπογράμμισε προς την κυρία Κατσέλη ότι σκοπός της κινεζικής πλευράς είναι να ισχύσει η συμφωνία της παραχώρησης και όχι να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, και για τον λόγο αυτόν προτίθεται να συμβάλει σε έναν καλόπιστο διάλογο, χωρίς απεργίες όμως.

Η κυρία Κατσέλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε διάλογο με την κινεζική πλευρά επί της σύμβασης παραχώρησης, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στη συνεργασία της Προβλήτας Ι που ελέγχει ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά με την Προβλήτα ΙΙ που τελεί υπό τη διαχείριση της ΣΕΠ ΑΕ. Σ τόχος του διαλόγου αυτού είναι να διασφαλιστεί το μέλλον της Προβλήτας Ι, κατ΄ επέκταση οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, από τους οποίους, όπως είπε, έχει ζητήσει να της καταθέσουν εγγράφως τα σημεία εκείνα της σύμβασης παραχώρησης που θεωρούν ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

Οι συνδικαλιστές του λιμανιού, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να κρατούν σκληρή στάση χωρίς να διακόπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, το οποίο έχει ήδη νεκρώσει εδώ και ημέρες προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς.

Η κυρία Κατσέλη, η οποία θεωρεί αδικαιολόγητες πλέον τις κινητοποιήσεις από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην προεκλογική δέσμευσή της για επαναδιαπραγμάτευση με την Cosco στην προοπτική βελτίωσης των σημείων εκείνων της σύμβασης που απαιτούν μεγαλύτερη μελέτη, κάλεσε τους εργαζoμένους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ως χθες αργά το βράδυ το αίτημά της για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν είχε βρει πρόσφορο έδαφος στην πλευρά των συνδικαλιστών του λιμανιού, οι οποίοι συνεχίζουν να ζητούν το πάγωμα της διαδικασίας ενεργοποίησης της σύμβασης παραχώρησης.

Η κυρία Κατσέλη απέρριψε τα σενάρια περί πολιτικής επιστράτευσης που κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία χθες το απόγευμα.

Τέλος, την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ζήτησε με επιστολή του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης κ. Ν. Αρβανίτης , ο οποίος αναφέρει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση, ενώ δεκάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν στον τομέα της διακίνησης κοντέινερ στην Ελλάδα εξαιτίας των κινητοποιήσεων αυτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk