Ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος εξελέγη Πρόεδροςτης Βουλής

Με 168 ψήφους εκλέχθηκε, μετά από ψηφοφορία, νέος Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Με 168 ψήφους εξελέγη το μεσημέρι νέος πρόεδρος της Βουλής, ο έβδομος από τη μεταπολίτευση, ο βουλευτής Καστοριάς κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, που υπερψηφίστηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξασφάλισε οκτώ επιπλέον ψήφους από την αντιπολίτευση. Επί 299 ψηφισάντων βρέθηκαν ακόμη στην κάλπη – η ψηφοφορία είναι μυστική- 130 λευκά ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

«Πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ με όλους σας, να είμαι πρόεδρος όλων, προσβλέποντας σε αρμονική και παραγωγική συνύπαρξη με πρόθεση να λειτουργήσω με υπευθυνότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα», τόνισε ο νέος πρόεδρος στην εναρκτήρια εθιμοτυπική ομιλία του. Δηλώνοντας βαθιά συγκινημένος, αλλά και με τρακ παρά τα 25 χρόνια του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε την εκλογή του μεγίστη τιμή για τον ίδιο, αλλά και τη Βόρειο Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά εκλέγεται πρόεδρος από τη Βόρειο Ελλάδα και μάλιστα από παραμεθόριο περιοχή.

Ο πρόεδρος μίλησε για παγιωμένη αντίληψη δυσαρέσκειας των πολιτών έναντι του πολιτικού βίου και των πολιτικών, κρίνοντας ως αναγκαία τη μετατροπή της Βουλής σε χώρο δημόσιας διαβούλευσης και εποικοδομητικών συζητήσεων με στόχο την αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού και του ρόλου των βουλευτών.

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στο εποικοδομητικό έργο των προκατόχων του στο προεδρείο και έσπευσε να συνηγορήσει στις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στη σύνοδο της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος για «ένα κοινοβούλιο ανοιχτό στην κοινωνία και τους πολίτες».

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους, αλλά καλύτερους νόμους, τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στον τρόπο νομοθέτησης και της ποιότητας του νομοθετικού έργου, όπου κυριαρχεί, όπως είπε, η πολυνομία και το δυσνόητο των διατάξεων. Αναφέρθηκε στις σκέψεις για τη δημόσια διαβούλευση πριν την κατάθεση των νόμων και την ανάγκη να πάψει το φαινόμενο της κατάθεσης τροπολογιών την τελευταία στιγμή και μετά την επεξεργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, κάτι που θα ρυθμιστεί με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ μέχρι τότε κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τον κανόνα.

Εκανε επίσης λόγο για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί ενεργού συμμετοχής της Βουλής στις σημαντικές συμβάσεις και μάλιστα στα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και την υπόδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Τάχθηκε κατά των φαινομένων να αποστέλλουν οι υπουργοί υφυπουργούς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ προανήγγειλε αναμόρφωση του θεσμού της Ώρας του Πρωθυπουργού και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του «πόθεν έσχες» στην κατεύθυνση εξασφάλισης του μέγιστου ελέγχου και γνώσης του πολίτη.

Στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε η καθιερωμένη τελετή παράδοσης από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Δημήτρη Σιούφα στον νεοεκλεγέντα κ. Πετσάλνικο.

Το απόγευμα θα εκλεγούν οι επτά αντιπρόεδροι: τρεις από το κυβερνών κόμμα και ανά ένας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ πιθανότατα θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου την κυρία Ελσα Παπαδημητρίου, το ΚΚΕ την κυρία Βέρα Νικολαΐδου, ο ΛΑΟΣ τον κ. Β.Αποστολάτο και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Θ.Λεβέντη.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, η οποία θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk