Το σκορποχώρι και το καταστατικό

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστατικό. Το καταστατικό αυτό θεσπίζει ότι ο πρόεδρός της εκλέγεται με συγκεκριμένο τρόπο (συνέδριο) και όχι με άλλον. Είναι ξεπερασμένο; Ισως: η σύγχρονη τάση, που δοκίμασε εδώ το ΠαΣοΚ και στην Ιταλία η Αριστερά, θέλει εκλογή με συμμετοχή «του λαού». Των μελών αλλά και των «φίλων» του κάθε κόμματος. Αλλά αυτό προϋποθέτει έγκαιρη αλλαγή καταστατικού και θέσπιση νέων εκλογικών κανόνων. Ολα αυτά δεν φαίνεται να είναι αυτονόητα για ορισμένους νεοδημοκράτες.

Το σκορποχώρι και  το καταστατικό | tovima.gr

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστατικό. Το καταστατικό αυτό θεσπίζει ότι ο πρόεδρός της εκλέγεται με συγκεκριμένο τρόπο (συνέδριο) και όχι με άλλον. Είναι ξεπερασμένο; Ισως: η σύγχρονη τάση, που δοκίμασε εδώ το ΠαΣοΚ και στην Ιταλία η Αριστερά, θέλει εκλογή με συμμετοχή «του λαού». Των μελών αλλά και των «φίλων» του κάθε κόμματος. Αλλά αυτό προϋποθέτει έγκαιρη αλλαγή καταστατικού και θέσπιση νέων εκλογικών κανόνων.

Ολα αυτά δεν φαίνεται να είναι αυτονόητα για ορισμένους νεοδημοκράτες. Οι έλληνες συντηρητικοί δεν σέβονται νόμους και κανόνες για το κόμμα τους και να γιατί τόσο λίγο τούς σεβάστηκαν, ασκώντας εξουσία. Αναζητούν «παραθυράκια» για να εξυπηρετήσουν ατομικά συμφέροντα. ΄Η, απλώς, αποφασίζουν ότι οι νόμοι υπάρχουν για να καταστρατηγούνται.

Οσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο κόμμα της Δεξιάς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για όλους. Με αυτές τις αρχές θα κυβερνήσουν πάλι οι συντηρητικοί όταν (και αν) ξανακυβερνήσουν; Και ακόμη, γιατί μόλις τώρα θυμήθηκαν (κυρίως οι πρώην διασπαστές της Νέας Δημοκρατίας Σαμαράς και Αβραμόπουλος) τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που δεν ρωτήθηκαν έστω και ενδεικτικά όταν ο Καραμανλής τούς επανένταξε στην «παράταξη»; Απλό: γιατί αυτό τούς συμφέρει ενώ το συνέδριο στελεχών συμφέρει την Ντόρα Μπακογιάννη. Και γιατί θέλουν να κερδίσουν χρόνο μπας και περιορίσουν τη σαφέστατη υπεροχή της.

Φυσικά η ευθύνη του Κώστα Καραμανλή και για όλα αυτά είναι μεγάλη. Παραιτήθηκε (σωστό), όρισε συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου (έτσι λέει το καταστατικό και κάθε άλλη απόφαση θα ήταν παράνομη) και επιτροπή οργάνωσης αυτού του συνεδρίου, αλλά έθεσε και χρονικό όριο (8 Νοεμβρίου) για να παραδώσει τα κλειδιά της Ρηγίλλης. Και αν ως τότε δεν έχει βρεθεί λύση, θα τα αφήσει στο γειτονικό περίπτερο της Βασιλέως Γεωργίου;

Υποθέτω ότι πολλοί αγαθοί δεξιοί υποφέρουν. Βλέπουν και ακούνε. Οργίζονται. Ισως και να σκέφτονται ποια είναι τα πραγματικά βιογραφικά των υποψήφιων αρχηγών τους. Τι πέτυχαν ως τώρα και τι προτείνουν. Τι έχουν αποδείξει και τι μπορεί να περιμένουν από αυτούς. Ο καθένας μπορεί να τα στρώσει σε ένα τραπέζι, να τα ξαναδιαβάσει και να τα κρίνει. Εχοντας θυμηθεί κυρίως τις συγκλονιστικές αποτυχίες, εις βάρος της χώρας και παρεμπιπτόντως εις βάρος και της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένων από αυτούς.

Ολα αυτά αφορούν τελικά κάθε πολίτη. Αυτές τις εβδομάδες αποφασίζεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο ποιος ή ποια θα κυβερνήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεπώς, στο μέλλον, ίσως, και τη χώρα.

somerit@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk