Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Παλαιός κοινοβουλευτικός γράφει: Αυτή η εντολή για περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων πολύ λαϊκίστικη μου μυρίζει. Και καλά με τα αυτοκίνητα. Με τις χιλιάδες σοφέρ που τα οδηγούσαν, τι θα γίνει; Θα συνεχίσουν να εισπράττουν μισθούς και επιδόματα; Με την ευκαιρία θα ήθελα να υπενθυμίσω στον υπουργό κ. Ραγκούση, ο οποίος θα διαχειριστεί το όλο ζήτημα, κάτι ανάλογο που είχε επιχειρήσει …

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Λίγα τούβλα μόνο
Παλαιός κοινοβουλευτικός γράφει:

Αυτή η εντολή για περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων πολύ λαϊκίστικη μου μυρίζει. Και καλά με τα αυτοκίνητα. Με τις χιλιάδες σοφέρ που τα οδηγούσαν, τι θα γίνει; Θα συνεχίσουν να εισπράττουν μισθούς και επιδόματα; Με την ευκαιρία θα ήθελα να υπενθυμίσω στον υπουργό κ. Ραγκούση, ο οποίος θα διαχειριστεί το όλο ζήτημα, κάτι ανάλογο που είχε επιχειρήσει ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου: Είχε διακηρύξει σε όλους τους λαϊκίστικους τόνους ότι όταν θα γινόταν πρωθυπουργός θα πουλούσε την «υπερπολυτελή» λιμουζίνα που χρησιμοποιούσε ως πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με τα λεφτά που θα έπαιρνε θα έχτιζε ένα σχολείο! Οταν έπειτα από πολλές προσπάθειες η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου κατάφερε να πουλήσει το «αυτοκίνητο του Καραμανλή»- μια Ιmpala 1959-, εισέπραξε περίπου 70.000 δρχ. Ούτε ένα μικρό δωμάτιο δεν μπορούσες να χτίσεις με αυτό το ποσό εκείνη την εποχή.

Αναρμόδιοι
Ο κ. Ανάργυρος Παπακυριακόπουλος, εκπρόσωπος του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Αθηνών, γράφει:

Στη γωνία των οδών Σόλωνος και Λόντου στα Εξάρχεια υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο εδώ και δύο χρόνια περίπτερο (εστία μολύνσεως) το οποίο έχει μετατραπεί σε ουρητήριο. Πριν από μια εβδομάδα ένα μέλος του Ομίλου μας τηλεφώνησε στον Δήμο Αθηναίων και ζήτησε την απομάκρυνσή του. Από εκεί τον πληροφόρησαν ότι αρμόδια είναι η Νομαρχία Αθηνών. Οταν μετά από μια σειρά τηλεφωνημάτων επικοινώνησε με μια «αρμόδια» υπάλληλο της Νομαρχίας, αυτή τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει σε μια υπηρεσία της, κάπου στην οδό Πειραιώς, να… πάρει έντυπο αιτήσεως, να το συμπληρώνει, να το πρωτοκολλήσει και να το υποβάλει (με τον δέοντα σεβασμό). Τηλεφωνήσαμε στο Γραφείο του Νομάρχη απ΄ όπου ένας ευγενικός κύριος μας διαβεβαίωσε ότι η μεταφορά περιπτέρου είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Τηλεφωνήσαμε ξανά στο γραφείο του Δημάρχου και αναμένουμε…

Εrrata
1) Ο κ. Ευάγγελος Μπράχος εντόπισε το λάθος στον πίνακα με «Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου» (φύλλο Παρασκευής 9 Οκτωβρίου 2009): το Πανεπιστήμιο Νorthwestern εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο. 2) Στο φύλλο της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου 2009 και στο ρεπορτάζ για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον κ. Ν. Σηφουνάκη όσον αφορά τα λιμάνια, ένα «θα» μετετράπη σε «δεν» και αλλοίωσε το νόημα της πρότασης. Ιδού η αποκατεστημένη: «… ενώ οι συνδικαλιστές του ΠαΣοΚ που ελέγχουν το λιμάνι και τον ΟΛΠ υποστηρίζουν πως αν είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις το Μέγαρο Μαξίμου ή το υπουργείο Υποδομών ίσως θα είχε υπάρξει συμφωνία».

«Και όμως, λεφτά υπάρχουν…»
Ο κ. Σπύρος Κονιδάρης, πλοίαρχος ΕΝ, από το Παλαιό Φάληρο της Αθήνας, γράφει:

Σε άρθρο του κ. Γιάννη Μαρίνου στο «Βήμα» με τίτλο «Υπάρχουν πράγματι λεφτά;» («Το Βήμα της Κυριακής», Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009) επιχειρείται μια έντεχνη δικαιολόγηση της διαχειριστικής ανικανότητας της Νέας Δημοκρατίας. Καταλαβαίνω ότι ο πρώην νεοδημοκράτης ευρωβουλευτής θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά νομίζω υπερβαίνει τα λογικά όρια της κομματικής πειθαρχίας όταν γράφει: «μη εισπραττόμενες οφειλές (…) σε αυτές περιλαμβάνονται και οφειλές από ουκ ολίγους μισθωτούς και συνταξιούχους». Δεν γνωρίζει άραγε ο κ. Μαρίνος ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που δεν ξεφεύγουν από τη δαγκάνα της Εφορίας; Αντίθετα δεν αναφέρει ούτε λέξη για τον νόμο που ψήφισε η ΝΔ στα τέλη του Νοέμβρη του 2004 που αφορούσε τεράστιες φοροαπαλλαγές που μοίρασε στους εκλεκτούς της. Αφού βρήκε μόνο άδεια ταμεία και τεράστια χρέη ο κ. Καραμανλής, γιατί μοίραζε φοροαπαλλαγές; Δεν πρέπει να πληρώνουν φόρους τα θέατρα που ανήκουν στον Πανάγιο Τάφο; Δεν πρέπει να πληρώνουν φόρους τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου από τα οποία αποκομίζει τεράστια έσοδα; Δύο μόνο από τα εκατοντάδες παραδείγματα που θα μπορούσα να γράψω. Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, ειδικοί φοροτεχνικοί υπολόγισαν ότι η φορολόγηση όλων των εκκλησιαστικών επιχειρήσεων θα αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 4 δισ. ευρώ τον χρόνο. Υπάρχουν λεφτά, κύριε Μαρίνε, φτάνει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα των Ελλήνων που ρητά αναφέρει ότι όλοι οι Ελληνες είμαστε ίσοι απέναντι στον Νόμο. Να σταματήσουν κάποιοι να είναι πιο ίσοι και ουδείς Ελληνας να απολαμβάνει οποιοδήποτε είδος φοροαπαλλαγής.

Το «σήκωμα των μανικιών» και εμείς
Ο κ. Μανούσος Γ.Δασκαλάκης, από τα Χανιά, γράφει:

Την ελπίδα για το αύριο βρήκε στο ΠαΣοΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου το 44% του ελληνικού λαού, αλλά και αυτοί που δεν τον ψήφισαν ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες. Το ΠαΣοΚ, με τη σύντμηση των υπουργείων προχωρεί σε γενναία διοικητική μεταρρύθμιση. Αργότερα ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και με τον Καποδίστρια Νο 2 και τη συνένωση των δήμων. Οπως επίσης και με τη θέσπιση του αιρετού περιφερειάρχη. Ο εξορθολογισμός δαπανών είναι απαραίτητος στον δημόσιο τομέα για να εξοικονομηθούν πόροι για την Υγεία. Ηδη η νέα υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα προσληφθούν στο ΕΣΥ 20.000 γιατροί και νοσοκόμοι. Η δημόσια Παιδεία πάσχει από έλλειψη πόρων και οράματος, αλλά και κονδυλίων για έρευνα και νέα τεχνολογία. Στο ΙΚΑ περιμένουν έναν μήνα στην ουρά για ραντεβού. Το γνωρίζει ο νέος αρμόδιος υπουργός; Τα ασφαλιστικά ταμεία από έλλειψη μηχανοργάνωσης καθυστερούν τις συντάξεις μέχρι και δύο χρόνια. Τα προβλήματα είναι βουνό σε όλους τους τομείς. Θα αντιμετωπιστούν μονάχα με τη σωστή οργάνωση, τη διάθεση αναγκαίων πόρων και το σήκωμα των μανικιών, όχι μόνο των μανικιών των υπουργών και των υπαλλήλων της διοίκησης, αλλά όλης της κοινωνίας. Ή όλοι μαζί θα πετύχουμε ή όλοι μαζί θα πάμε στον πάτο.

Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου
Ο κ. Γιώργος Σ. Καστρινάκης, φυσικός ΡhD, γράφει:

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου. Δύο είναι τα βασικά προβλήματα του υπάρχοντος αεροδρομίου: η όχληση για τον Δήμο Αλικαρνασσού (και ο θανάσιμος κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος) και η «ακαταλληλότητα» των χώρων του. Οσον αφορά την όχληση και τον κίνδυνο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η εξυπηρέτηση των επιβατών την περίοδο αιχμής είναι προβληματική, αλλά υπάρχει άφθονος χώρος γύρω από και μέσα στο σύμπλεγμα του στρατιωτικού-πολιτικού αεροδρομίου, περιλαμβανομένης της Σχολής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), όπου θα μπορούσαν να εξαπλωθούν οι εγκαταστάσεις του πολιτικού αεροδρομίου. Μεταξύ των διαφόρων λύσεων που έχουν προταθεί ήταν ο λοξός διάδρομος. Αυτός ο λοξός διάδρομος αποφεύγει το ασταθές κοίλωμα στον θαλάσσιο πυθμένα βόρεια του αεροδρομίου, αλλά και την Αλικαρνασσό και την πόλη του Ηρακλείου. Εκμηδενίζεται έτσι ο κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος και μειώνεται, χωρίς ωστόσο να εξαλείφεται πλήρως, η όχληση από τα καυσαέρια και τον θόρυβο. Το κόστος κατασκευής του είναι χαμηλό: προβλέφθηκε η απόσβεσή του από τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου εντός πενταετίας. Αυτή η λύση τελικά εγκαταλείφθηκε υπέρ της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας, με σαθρή επιχειρηματολογία. Βλέπουμε ότι πολλοί ορέγονται τη συνδιαχείριση του νέου αεροδρομίου, παραμερίζοντας το γεγονός ότι ο Δήμος Καστελλίου θα υποστεί τις επιπτώσεις (χημική και ηχητική ρύπανση), ισχυρά ενισχυμένες εξαιτίας του ανάγλυφου της περιοχής (βουνά και λόφοι). Οι περιβαλλοντικές μελέτες που παρουσιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφεύγουν ακόμη και τα προφανή προβλήματα, ενώ οι μελέτες σκοπιμότητας και χωροθέτησης φαίνεται να αλλάζουν κατά το πώς φυσά ο άνεμος ή, απλώς, κατά το πώς εξυπηρετούνται τα κατασκευαστικά συμφέροντα.

Διαφωνείτε; «Το Βήμα» δέχεται ευχαρίστως απαντήσεις, παρατηρήσεις και αντιρρήσεις.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk