Πάνω από 10.000 μονάδες η Γουόλ

Αγοραστικό πυρετό στη Γουόλ Στριτ και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης πυροδότησε η ελπιδοφόρα έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων κερδών τρίτου τριμήνου από τους αμερικανικούς κολοσσούς. Και τούτο διότι μόνο τα ισχυρά επιχειρηματικά κέρδη μπορούν να οδηγήσουν παραπέρα το επτάμηνο ήδη χρηματιστηριακό ράλι, καθώς θα υποστηρίξουν τις μεγάλες προσδοκίες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Πράγματι το άλμα κερδών που κατέγραψε η τράπεζα επενδύσεων JΡ Μorgan Chase και οι πολύ θετικότερες από τις αναμενόμενες προοπτικές της τεχνολογικής Ιntel οδήγησαν τον δείκτη Dow Jones πάνω από τα σημαντικά ψυχολογικά επίπεδα των 10.

Αγοραστικό πυρετό στη Γουόλ Στριτ και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης πυροδότησε η ελπιδοφόρα έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων κερδών τρίτου τριμήνου από τους αμερικανικούς κολοσσούς. Και τούτο διότι μόνο τα ισχυρά επιχειρηματικά κέρδη μπορούν να οδηγήσουν παραπέρα το επτάμηνο ήδη χρηματιστηριακό ράλι, καθώς θα υποστηρίξουν τις μεγάλες προσδοκίες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Πράγματι το άλμα κερδών που κατέγραψε η τράπεζα επενδύσεων JΡ Μorgan Chase και οι πολύ θετικότερες από τις αναμενόμενες προοπτικές της τεχνολογικής Ιntel οδήγησαν τον δείκτη Dow Jones πάνω από τα σημαντικά ψυχολογικά επίπεδα των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008. Επίσης όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με άνοδο είτε γύρω είτε πάνω από το 2%. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, ενισχύθηκαν κατά 1,98%, 2,45% και 2,14% αντίστοιχα. Θύμα και πάλι το δολάριο, που σημείωσε νέα πτώση έναντι του ευρώ, στα 1,4920 δολάρια, ενώ η τιμή του χρυσού συνέχισε το εντυπωσιακό ράλι της φθάνοντας ως τα 1.070,80 δολάρια την ουγκιά και η άνοδος για πέμπτη κατά σειρά ημέρα της τιμής του πετρελαίου διαμόρφωσε τη χθεσινή του αξία στα 75,40 δολάρια το βαρέλι.

Η JΡ Μorgan, η πρώτη μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ που δημοσιοποιεί τριμηνιαία αποτελέσματα, ανακοίνωσε χθες ότι η κερδοφορία τρίτου τριμήνου σημείωσε κατακόρυφη αύξηση, στα 3,6 δισ. δολάρια, διότι ο διπλασιασμός των κερδών που πέτυχε ο επενδυτικός της τομέας σε έναν χρόνο- τα έσοδα εκτινάχθηκαν κατά 79% στα 22 δισ. δολάρια- αντιστάθμισαν τις τεράστιες ζημιές που είχε στους τομείς των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων. Τα ισχυρά αυτά κέρδη δημιούργησαν στη Γουόλ Στριτ την ελπίδα ότι, παρά τα δραματικά προβλήματα, ο τραπεζικός τομέας φαίνεται να εισέρχεται σε νέα περίοδο ευημερίας στις ΗΠΑ.

Οι ελπίδες αυτές είτε θα ενισχυθούν είτε θα διαψευσθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας καθώς ανακοινώνουν τριμηνιαία αποτελέσματα οι δύο προβληματικοί τραπεζικοί κολοσσοί, η Βank of Αmerica και η Citigroup, και η ήδη πανίσχυρη Goldman Sachs. Επίσης η Ιntel ανακοίνωσε προβλέψεις για τις πωλήσεις της, οι οποίες ήταν κατά πολύ καλύτερες από αυτές των αναλυτών. Επιπλέον την αισιοδοξία ότι η χειρότερη ύφεση των τελευταίων 80 ετών έχει περάσει στήριξαν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου λιανικής σημείωσαν πολύ μικρότερη της αναμενόμενης πτώση κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση κατά 2,1%.

Η αυξανόμενη προτίμηση των επενδυτών για τα νομίσματα χωρών πρώτων υλών και εμπορευμάτων άσκησε και χθες πιέσεις στο δολάριο, με αποτέλεσμα να πέσει έναντι του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα ενός και πλέον έτους. Αυτό όμως που οι επαγγελματίες επενδυτές ανέμεναν χθες, προκειμένου να σταθμίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους αναφορικά με το δολάριο, ήταν η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές ξεσκονίζουν τα πρακτικά αυτά, προκειμένου να ανιχνεύσουν ειδήσεις για το τι σκέπτεται ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι και οι συνάδελφοί του ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια δηλαδή να μάθουν αν τα επιτόκια-«κλειδιά» για το πράσινο νόμισμα θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα για ακόμη μακρό χρονικό διάστημα.

Να αναφέρουμε ότι από τις 16 Δεκεμβρίου του 2008 η Fed οδήγησε το τραπεζικό σύστημα της Δύσης σε έναν πρωτόγνωρο νέο κόσμο: στον κόσμο των μηδενικών επιτοκίων και της «ποσοτικής χαλάρωσης». Τότε, με μια πρωτοφανή κίνηση, ο πρόεδρος της Fed μείωσε τα αμερικανικά επιτόκια μεταξύ του μηδενός και του 0,25% και τύπωσε νέο χρήμα εκατοντάδων δισ. δολαρίων, προκειμένου να διασώσει από τον γκρεμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk