Κερδίζει έδαφος η επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων

Ανοικτοί στο θέμα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων είναι οι τραπεζίτες, οι οποίοι όμως εμφανίζονται διστακτικοί στο να προχωρήσουν άμεσα σε αποπληρωμή του Δημοσίου διότι δεν μπορούν να αποκλείσουν μια επιδείνωση της κατάστασης, ακόμη και μια νέα πιστωτική κρίση. Οπως αναφέρουν, «το ζήτημα της αποπληρωμής δεν είναι οικονομικό αλλά σχετίζεται με τις εκτιμήσεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και των αγορών κεφαλαίων». Προβληματίζονται για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που επιστρέψουν τα κεφάλαια στο κράτος και χρειαστούν εκ νέου ενίσχυση.

Ανοικτοί στο θέμα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων είναι οι τραπεζίτες, οι οποίοι όμως εμφανίζονται διστακτικοί στο να προχωρήσουν άμεσα σε αποπληρωμή του Δημοσίου διότι δεν μπορούν να αποκλείσουν μια επιδείνωση της κατάστασης, ακόμη και μια νέα πιστωτική κρίση. Οπως αναφέρουν, «το ζήτημα της αποπληρωμής δεν είναι οικονομικό αλλά σχετίζεται με τις εκτιμήσεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και των αγορών κεφαλαίων». Προβληματίζονται για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που επιστρέψουν τα κεφάλαια στο κράτος και χρειαστούν εκ νέου ενίσχυση. Πάντως, με τις αγορές άντλησης κεφαλαίων να ομαλοποιούνται, όλο και περισσότερες τράπεζες διεθνώς προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου για την αποπληρωμή των κρατικών ενισχύσεων. Μετά τη σημαντική άνοδο των τιμών των μετοχών τους τον τελευταίο καιρό, οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν και αυτές να πραγματοποιήσουν άμεσα αυξήσεις κεφαλαίου.

Χθες η γαλλική τράπεζα Credit Αgricole, η οποία ελέγχει την Εμπορική Τράπεζα, ανακοίνωσε ότι ως τα τέλη Οκτωβρίου θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των 3 δισ. ευρώ που έχει λάβει από το γαλλικό Δημόσιο. Είχαν προηγηθεί οι Societe Generale και ΒΝΡ Ρaribas, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Η τάση επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων είναι κυρίαρχη στη Γαλλία αλλά και διεθνώς, καθώς οι τραπεζίτες θέλουν να απαλλαγούν από την κρατική παρέμβαση σε θέματα αμοιβών, μπόνους και μερισματικής πολιτικής. Με την καταβολή των 3 δισ. ευρώ που θα αντλήσει από την αγορά, η Credit Αgricole, η οποία μέχρι πρότινος δήλωνε ότι «δεν βιάζεται να αποπληρώσει το Δημόσιο», θα επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές που είχε διαθέσει στο γαλλικό Δημόσιο. Η αλλαγή στάση της Credit Αgricole συνδέεται με τη ραγδαία βελτίωση του κλίματος στις αγορές που έχει σημειωθεί τον τελευταίο καιρό.

Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει περί τα 4,1 δισ. ευρώ από το κρατικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας και των τραπεζών, πουλώντας στο Δημόσιο ισόποσης αξίας προνομιούχες μετοχές. Το Δημόσιο, εκτός από το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που απέκτησε, τοποθέτησε εκπρόσωπό του στο διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών, ο οποίος έχει λόγο στις αμοιβές και στα μπόνους της διοίκησης της τράπεζας. Παράλληλα οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν μπορούν να διανέμουν μέρισμα τους μετόχους τους όσο παραμένουν στο πρόγραμμα. Είναι προφανές ότι οι τραπεζίτες επιθυμούν να απαλλαγούν από την κρατική παρέμβαση. Ωστόσο παράγοντες όπως η πορεία της διεθνούς οικονομίας και η εξέλιξη των καθυστερήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται, δεν τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το Δημόσιο προτού ενισχυθούν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk