Στα 2,6 δισ. ευρώ το 9μηνο«Έκρηξη» ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών

Ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009, εκτινάσσοντας τους δείκτες πιστωτικής ασφυξίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

<b>Στα 2,6 δισ. ευρώ το 9μηνο</b>«Έκρηξη» ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών | tovima.gr

Ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009, εκτινάσσοντας τους δείκτες πιστωτικής ασφυξίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) της Τειρεσίας ΑΕ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, δείχνουν ότι οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν σωρευτικά τον Σεπτέμβριο κατά 152,91%. Ανήλθαν σε 2,42 δισ. ευρώ, έναντι 815,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 έχουν σφραγισθεί 245.788 ακάλυπτες επιταγές, όταν στο 9μηνο 2008 ο αριθμός των σφραγισμένων επιταγών ήταν 77.067.

Αν και τον Αύγουστο είχε καταγραφεί μικρή ανακοπή του αυξητικού ρυθμού των ακάλυπτων επιταγών, τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε νέα επιδείνωση στην αθέτηση υποχρεώσεων. Σε σχέση με τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση περίπου 22%, ήτοι σε μηνιαία βάση οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 256 εκατ. ευρώ. Καταδείχθηκε λοιπόν πως οι εκτιμήσεις για σταδιακή εκτόνωση του προβλήματος δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο όγκος των μεταχρονολογημένων όχι μόνο δεν περιορίσθηκε, αλλά αυξήθηκε περαιτέρω.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 ανήλθαν σε 184 εκατ. ευρώ, έναντι 126,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 63,58% σε ετήσια βάση. Συνολικά από τις αρχές του έτους έχουν σφραγισθεί 113.042 απλήρωτες συναλλαγματικές, εκ των οποίων οι 15.485 τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ το ύψος των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά και περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα, ανήλθε το 2008 στα 153 δισ. ευρώ. Για το 2009 το ύψος των μεταχρονολογημένων επιταγών υπολογίζεται στα 160 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μόνον οι ακάλυπτες επιταγές στο σύνολο του έτους θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk