Ακύρωση του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό ζητούν και οι ξενοδόχοι

Αίτηση ακυρώσεως κατά του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ). Η αίτηση, που υπεβλήθη την Τρίτη ύστερα από σχετική ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΕ, στρέφεται κατά της απόφασης της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Επιτροπής του Τομέα Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της 4.6.2009 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1138 Β 11.

Αίτηση ακυρώσεως κατά του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ). Η αίτηση, που υπεβλήθη την Τρίτη ύστερα από σχετική ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΕ, στρέφεται κατά της απόφασης της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Επιτροπής του Τομέα Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της 4.6.2009 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1138 Β 11.6.2009), για την έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου του Τουρισμού, αλλά και για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού του Ειδικού Πλαισίου.

Ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης το ΞΕΕ είχε αντιταχθεί, μαζί με άλλα μέλη, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε σειρά ρυθμίσεων του Ειδικού Πλαισίου και κυρίως στα άρθρα 9 και 10 και είχε καταθέσει λεπτομερείς παρατηρήσεις και προτάσεις, που δεν ελήφθησαν υπόψη. Με τα άρθρα αυτά εισάγεται ως νέα μορφή τουριστικού καταλύματος η «σύνθετη και ολοκληρωμένη υποδομή μεικτής χρήσης», ή αλλιώς η «τουριστική κατοικία» που, όπως επισημαίνει το ΞΕΕ, στην πράξη δεν είναι τίποτε διαφορετικό από οργανωμένη «παραθεριστική κατοικία», που μπορεί πλέον να δομείται σε περιοχές εκτός σχεδίου με ειδικούς όρους δόμησης. Μια τέτοια ευνοϊκή πολεοδομική μεταχείριση της παραθεριστικής κατοικίας τονίζεται ότι θα οδηγήσει σε δημιουργία ολόκληρων οικισμών χωρίς πολεοδομικές μελέτες και κυρίως εις βάρος του περιβάλλοντος της ενδοχώρας, των ακτών και των νησιών.

Η αίτηση ακύρωσης του ΞΕΕ γίνεται την ίδια ώρα που η επανεξέταση όλων των χωροταξικών πλαισίων και η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για την απόσυρση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό τονίστηκε ξανά και στην πρώτη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη με τους δημοσιογράφους την περασμένη Δευτέρα, στην οποία παρέστησαν οι υφυπουργοί κκ. Ι. Μανιάτης, υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Θ.Μωραΐτης, ο οποίος αναλαμβάνει τον τομέα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δασών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk