Πόσα πλήρωσαν οι εκδότες που αγόρασαν τα δικαιώματα για το νέο βιβλίο του Νέλσον Μαντέλα, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο, δεν είναι ακόμη γνωστό. Δεν πρόκειται, πάντως, ακριβώς για βιβλίο που έγραψε τα τελευταία χρόνια ο θρυλικός ηγέτης του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, αλλά για κάτι σημαντικότερο: το αρχείο του, που περιέχει ημερολόγια, γράμματα και σκέψεις για την απελευθέρωση της Νότιας Αφρικής και το τέλος του απαρτχάιντ καθώς και τις πολιτικές ομιλίες του ως προέδρου της Νότιας Αφρικής.

Τα δικαιώματα για την έκδοση του αρχείου βγήκαν στη δημοπρασία την παραμονή του ανοίγματος της Εκθεσης της Φραγκφούρτης και το υλικό αποτελείται από 100.000 λέξεις περίπου, αρκετές για να καλύψουν έναν τόμο περίπου 300 σελίδων. Από την περασμένη Παρασκευή, οπότε ο ατζέντης του Μαντέλα Τζόνι Γκέλερ του οίκου Curtis Βrown ανακοίνωσε ότι πωλούνται τα δικαιώματα έκδοσης του αρχείου, οι προσφορές άρχισαν να πέφτουν βροχή: από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία, το Ισραήλ, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Ιταλία κ.α. Το αρχείο καλύπτει τα 27 χρόνια που ο Μαντέλα πέρασε στη φυλακή του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής (στο νησί Ρόμπιν, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κέιπ Τάουν) και τα πέντε χρόνια που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας.

«Είναι καταπληκτικό που έγραφε (σ.σ.: ο Μαντέλα) στο ημερολόγιό του σχεδόν κάθε ημέρα και κράτησε όλες του τις σημειώσεις. Το βιβλίο αποκαλύπτει το προσωπικό κόστος της φυλάκισής του στο νησί Ρόμπιν και περιλαμβάνει όλα τα σπαρακτικά γράμματα σχετικά με τον θάνατο δύο εκ των παιδιών του. Δείχνει την προσωπική πλευρά που υπάρχει πίσω από την εικόνα του, την εκπληκτική ανθρωπιά του και τη σοφία του. Είναι επιπλέον ένα ιστορικό ντοκουμέντο που πιθανόν να μας προσφέρει διαφορετικές ερμηνείες για πολλά γεγονότα» λέει ο Τζόνι Γκέλερ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Μαντέλα αντέγραφε το κάθε γράμμα που ήθελε να στείλει και κρατούσε το αντίγραφο στο αρχείο του. Η προνοητικότητά του αποδείχθηκε σοφή, δεδομένου ότι τα περισσότερα από εκείνα τα γράμματα δεν έφθασαν ποτέ στον προορισμό τους, αφού τα κατέστρεψε η διοίκηση της φυλακής. « Αυτό που, καθώς ελπίζω, θα αποκαλύψει το αρχείο είναι ότι ο Μαντέλα είχε αφοσιωθεί σε κάτι ευρύτερο από την πολιτική του νίκη» έγραψε η συγγραφέας Τζάστιν Καρτράιτ στον χθεσινό «Guardian».

O τίτλος του βιβλίου θα είναι «Conversations with Μyself» («Συνομιλίες με τον εαυτό μου») και θα κυκλοφορήσει κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο φθινόπωρο, έτσι ώστε η έκδοση να συμπέσει με τα 20 χρόνια από την απελευθέρωση του 91χρονου σήμερα Μαντέλα.

Ταυτοχρόνως θα εκδοθεί περίπου την ίδια περίοδο μια νέα βιογραφία του με τίτλο «Υoung Μandela», η οποία θα καλύπτει τη ζωή του από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και ως την ημέρα της σύλληψής του.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο του 91χρονου σήμερα Μαντέλα «Long walk to Freedom», που εκδόθηκε το 1994, έχει πουλήσει ως σήμερα 6 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως και εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Τα δικαιώματα του «Conversations with Μyself» για την Αγγλία αγοράστηκαν από τον εκδοτικό κολοσσό Ρan ΜacΜillan, ο οποίος είναι παράρτημα της γερμανικής πολυεθνικής Ηoltzbrinck.