Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου | tovima.gr

Σε μία πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τελέστηκε το πρωί η ορκωμοσία των μελών του νέου σώματος, στην οποία προήδρευσε η Β΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, κυρία Έλσα Παπαδημητρίου.

Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Ιωάννης Γρίβας, διπλωμάτες καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων βουλευτών, οι οποίοι κατέκλυσαν από νωρίς τα θεωρεία της Βουλής.

Οι χριστιανοί βουλευτές ορκίστηκαν «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους», ενώ στο Κοράνι και «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» ορκίστηκαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).

Πλην της κυρίας Λιάνας Κανέλη, οι βουλευτές του ΚΚΕ αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης, κυρία Μαρία Δαμανάκη, κ. Σπύρος Κουβέλης και κυρία Μάγια Τσόκλη, δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν εκφράζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών που εμποδίζουν τη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας. Επιστολές προς το προεδρείο με τις οποίες τάσσονται υπέρ του πολιτικού όρκου έστειλαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ερωτηθείς για την επιστολή που του απέστειλε ο κ. Αλ.Τσίπρας σχετικώς με την πρόθεση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για πολιτικό όρκο, ανέφερε τα ακόλουθα: «Η ορκωμοσία των βουλευτών και ο όρκος ο οποίος δίδεται, καθορίζεται με ρητή διάταξη του Συντάγματος και συγκεκριμένα το άρθρο 59. Δεν τίθεται θέμα πολιτικού όρκου. Ο σεβασμός του Συντάγματος είναι απόλυτος και από όλους. Με το Σύνταγμα της χώρας θα γίνει και σήμερα η ορκωμοσία των βουλευτών καθώς και η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου ορκωμοσίας. Σχετικά με όλα αυτά, ενημέρωσα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξη Τσίπρα».

Αύριο στις 11:00 το πρωί θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Βουλής, θέση για την οποία το ΠαΣοΚ θα προτείνει τον βουλευτή κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Το απόγευμα στις 18:00 θα γίνει η εκλογή των επτά αντιπροέδρων του Σώματος. Τις τρεις πρώτες θέσεις των αντιπροέδρων θα πάρουν βουλευτές της συμπολίτευσης, την τέταρτη βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ την πέμπτη, την έκτη και την έβδομη θέση βουλευτές του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική