Μηδέν εις το πηλίκον κατά τη χθεσινή συνάντηση

Ακαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, με τους συνδικαλιστές να επιμένουν στη θέση περί παγώματος της διαδικασίας. Η κυρία Κατσέλη κάλεσε τους συνδικαλιστές να αναστείλουν τις νέες κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν χθες για κυλιόμενες 24ωρες απεργίες ως και την Παρασκευή και για αποχή από την εργασία του Σαββατοκύριακου και να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα εκείνα που θέτουν ως κυρίαρχα αναφορικά με την παραχώρηση.

Ακαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, με τους συνδικαλιστές να επιμένουν στη θέση περί παγώματος της διαδικασίας.

Η κυρία Κατσέλη κάλεσε τους συνδικαλιστές να αναστείλουν τις νέες κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν χθες για κυλιόμενες 24ωρες απεργίες ως και την Παρασκευή και για αποχή από την εργασία του Σαββατοκύριακου και να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα εκείνα που θέτουν ως κυρίαρχα αναφορικά με την παραχώρηση.

Οι συνδικαλιστές του λιμανιού απέρριψαν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις με την Cosco στο τέρμιναλ και ζήτησαν να παγώσει άμεσα η κινεζική εταιρεία κάθε δραστηριότητα στο εμπορικό λιμάνι, ωσότου ολοκληρωθεί ο διάλογος που προτείνει η κυβέρνηση. Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνισμού και Ναυτιλίας διέκοψε τη συνάντηση, επικαλούμενη τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιούνταν χθες το βράδυ στη Βουλή, επισημαίνοντας κατά την έξοδό της ότι ο διάλογος συνεχίζεται, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί. Λίγη ώρα αργότερα αποχώρησαν και οι συνδικαλιστές του λιμανιού, οι οποίοι έκαναν λόγο για αδιέξοδο στις συζητήσεις αφού η κυβέρνηση αρνείται να παγώσει τη δραστηριότητα της Cosco.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε προς τους συνδικαλιστές ότι το αίτημα του παγώματος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει νομική βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί μια τέτοια απόφαση. «Υπάρχουν», είπε, «συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης και υποχρεώνουν την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει κατά γράμμα όσα προβλέπει η εν λόγω σύμβαση». Επίσης επανέλαβε προς τους συνδικαλιστές ότι ο διάλογος στον οποίον συμφώνησε και η Cosco να συμμετάσχει θα αναδείξει τα όποια προβλήματα υπάρχουν για τα οποία και θα προωθηθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις, ώστε όλες οι πλευρές να βγουν κερδισμένες μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Οι συνδικαλιστές ανέφεραν ότι προεκλογικά το ΠαΣοΚ είχε δεσμευθεί για το «πάγωμα» μέσω δηλώσεων στελεχών του και ζήτησαν να εφαρμοστούν άμεσα οι προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης. Αφησαν ωστόσο ανοικτό ένα παράθυρο διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι θα αναμένουν την κυρία Κατσέλη στη διάρκεια των επόμενων συναντήσεών τους να τους προσδιορίσει το εύρος και το βάθος αυτού του διαλόγου που προωθεί.

Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα χιλιάδες εγκλωβισμένα εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονται στο τέρμιναλ του Πειραιά, τα οποία ούτε να εισαχθούν αλλά ούτε και να εξαχθούν μπορούν.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης κ. Νίκος Αρβανίτης μιλώντας στο «Βήμα» έκανε λόγο για απόγνωση του κλάδου εμπρός στο κλειστό λιμάνι που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο που έχει νεκρώσει όσο και στην κρίση που προκαλεί αυτή η κατάσταση στις εταιρείες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στην Ελλάδα, αφού δεκάδες θέσεις εργασίας στις εταιρείες αυτές βρίσκονται πλέον στον αέρα εξαιτίας της απουσίας αντικειμένου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk