Μείωση των δαπανών και στα αυτοκίνητα

Στη δραστική μείωση των 44.0000 κρατικών αυτοκινήτων που υπάρχουν σήμερα και στην αντικατάσταση του εναπομείναντος στόλου με νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, έτσι ώστε να μειωθούν οι σχετικές δαπάνες, να περιοριστεί η σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι, προχωρεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα επιτρέπεται να έχει κάθε φορές του Δημοσίου ή οργανισμός δεν θα υπερβαίνει τα πέντε.

Στη δραστική μείωση των 44.0000 κρατικών αυτοκινήτων που υπάρχουν σήμερα και στην αντικατάσταση του εναπομείναντος στόλου με νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, έτσι ώστε να μειωθούν οι σχετικές δαπάνες, να περιοριστεί η σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι, προχωρεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα επιτρέπεται να έχει κάθε φορές του Δημοσίου ή οργανισμός δεν θα υπερβαίνει τα πέντε. «Κάθε άλλη απαίτηση θα πρέπει να αιτιολογείται» , επισήμανε. Ζήτησε, ως εκ τούτου, από όλες τις υπηρεσίες να προχωρήσουν ως το τέλος Οκτωβρίου σε απογραφή του αριθμού των αυτοκινήτων.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμη ότι για τρία χρόνια θα παγώσει η αγορά οποιουδήποτε αυτοκινήτου με τις υφιστάμενες διαδικασίες. Αντίθετα, τα αυτοκίνητα τα οποία θα διατηρήσει κάθε υπηρεσία μετά την απογραφή θα αντικατασταθούν ως το τέλος του 2010 με υβριδικά και με τη μέθοδο λίζινγκ πενταετούς διάρκειας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται, όπως είναι φυσικό, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας, τα οποία θα προχωρήσουν σε μείωση του στόλου τους σε δεύτερη φάση, έπειτα από συνεννόηση του κ. Ραγκούση με τους αρμόδιους υπουργούς κκ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Ευ.Βενιζέλο αντίστοιχα. Συνεννόηση θα υπάρξει και με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής για τα αυτοκίνητα των βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα υβριδικά αυτοκίνητα τα οποία θα προμηθευτούν οι δημόσιοι φορείς με τη μέθοδο λίζινγκ δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 1.400 κυβικά. Το ίδιο θα συμβεί και με τα αυτοκίνητα των βουλευτών. Αντίθετα αυτοκίνη τα 1.600 κυβικών μπορούν να προμηθεύονται μόνο ο Πρωθυπουργός, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι πρόεδροι των έξι Ανωτάτων Δικαστηρίων, οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και οι μητροπολίτες. Η κυβέρνηση θα διατηρήσει, υπό την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, 20 ακόμη αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινούνται τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στην επαρχία και οι ξένες αντιπροσωπείες. Ο κ. Ραγκούσης είπε στους δημοσιογράφους ότι θα συστήσει στις δημόσιες υπηρεσίες να απευθυνθούν ως το τέλος του 2010 στις εταιρείες που διαθέτουν υβριδικά για να τα προμηθευθούν.

Σ τη ρύθμιση που θα έλθει στη Βουλή θα υπάρχει ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή αυτοκίνητα τα οποία θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο οι διοικητές των επιχειρήσεων ή οι διευθυντές των υπηρεσιών, όπως συμβαίνει σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι με τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών θα μειωθούν κατά 85 τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ετσι από 250 που είναι σήμερα, θα απομείνουν 165. Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών, τα νέα μέτρα θα επιφέρουν μείωση των δαπανών για την αντικατάσταση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων κατά 50%, θα επέλθει 30% μείωση του κόστους από την αγορά καυσίμων και θα μηδενιστεί η δαπάνη για τη συντήρηση, καθώς η προμήθεια των νέων αυτοκινήτων θα γίνει με τη μέθοδο του λίζινγκ.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ
«Η μεγάλη σπατάλη και ληστεία είναι αλλού»

Τη δρομολόγηση της μείωσης των κρατικών οχημάτων πολλών κυβικών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους (ΑΠΕ)

«Κόλπα» της κυβέρνησης χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις εξαγγελίες για περιορισμό της χρήσης των κρατικών αυτοκινήτων. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του με τις «αμφίβολης ποιότητας εξαγγελίες» η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει την προσοχή του λαού «στη διαχείριση των “ψιλών” του ταμείουκαι όχι στη μεγάλη ληστεία των εργαζομένων από όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας». Από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ αναφέρεται σε «“εύκολο” και αυτονόητο μέτρο» σε αντίθεση με τα ακανθώδη ζητήματα, όπως είναι τα θέματα των κρατικών προμηθειών ή των αμοιβών των διαφόρων συμβούλων και επιτροπών, που κρίνουν «την αποτελεσματικότητα στον αγώνα για την περιστολή της σπατάλης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk