Εντονες αντιπαραθέσεις ξέσπασαν χθες στη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας με αφορμή την εκλογή έξι βοηθών επισκόπων. «Δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Η Ελλάδα χωρίζεται σε Νότια και Βόρεια. Επιχειρείται χωρισμός και διαίρεση. Δεν είναι δίκαιη η κατανομή» δήλωσαν, μεταξύ άλλων, αρχιερείς των λεγομένων Νέων Χωρών, οι οποίοι πνευματικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ο υδράργυρος ανέβηκε όταν κλήθηκαν οι ιεράρχες από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να εκλέξουν τους έξι βοηθούς επισκόπους, όπως προβλέπει ο νόμος του 1991 που ψηφίστηκε επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη. Μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα αντέδρασαν καθώς η Πατριαρχική Πράξη του 1928 για την παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο των Νέων Χωρών δεν επιτρέπει σε αυτές τις περιοχές την εκλογή βοηθών επισκόπων. «Για πρώτη φορά από το 1928 δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουμε σε μια απόφαση που αφορά την Εκκλησία της Ελλάδος» δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος.

Ολοι οι Ιεράρχες της Βόρειας Ελλάδος ζήτησαν να υπάρξει συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν από την εκλογή των νέων επισκόπων ώστε ορισμένες από τις θέσεις να παραχωρηθούν στις περιοχές αυτές.

Ωστόσο, παρά τις αντεγκλήσεις, τελικά με 46 ψήφους υπέρ άρχισε χθες η εκλογή για τους έξι νέους βοηθούς επισκόπους, εκ των οποίων τέσσερις θα υπηρετήσουν σε Μητροπόλεις της Πελοποννήσου- στη Σπάρτη, στην Ηλεία, στα Καλάβρυτα και στην Αργολίδα-, ένας στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, δηλαδή στη Θεσσαλία, και ένας στη Μητρόπολη Μεγάρων.

Χ θες εξελέγησαν οι δύο πρώτοι βοηθοί επίσκοποι. Πρόκειται για τον Επίσκοπο Κερνίτσης της Μητρόπολης Καλαβρύτων κ. Προκόπιο, ο οποίος υπηρέτησε επί χρόνια ως προϊστάμενος στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών. Ο κ. Προκόπιος έχει διακριθεί για το φιλανθρωπικό του έργο. Προσέφερε τροφή και στέγη σε δεκάδες μετανάστες, με συνέπεια να δεχθεί απειλές από ακροδεξιές οργανώσεις. Στη Μητρόπολη Ηλείας βοηθός επίσκοπος Ωλένης εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Αθ. Μπαχός , ηγούμενος της Μονής Δίβρης.

Σήμερα αναμένεται η Ιεραρχία να προχωρήσει στην εκλογή των υπόλοιπων τεσσάρων επισκόπων. Ο κ. Ιερώνυμος ανέλαβε να μεταφέρει το αίτημα των βορειοελλαδιτών μητροπολιτών στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο μεταξύ όμως οι έξι θέσεις- όπως προβλέπεται από τον νόμο- θα έχουν καλυφθεί.

Αποφυλακίστηκε ο πρώην Αττικής Παντελεήμων
Αποφυλακίστηκε χθες ύστερα από έναν χρόνο εγκλεισμού του στις φυλακές Κορυδαλλού ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παντελεήμων αποφυλακίστηκε με όρους επειδή συμπλήρωσε το 70ό έτος της ηλικίας του από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς και θα διαμένει στην Αγία Παρασκευή σε σπίτι συγγενών του. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2008 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε εξαετή ποινή κάθειρξης, χωρίς αναστολή και με τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για την υπεξαίρεση περίπου 150.000 ευρώ από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ.