Το «τείχος των συμφερόντων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας απορρίπτει το σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την κοινωνική πρόνοια και την Υγεία. ΤΑΛΙΝ. Σοβαρά επεισόδια στην πλατεία του Κοινοβουλίου, όταν η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει ογκώδη συγκέντρωση αγροτών οι οποίοι ζητούν να επεκταθεί σε αυτούς το πρόγραμμα κοινωνικής και ιατρικής κάλυψης. Δύο τηλεγραφήματα της περασμένης Δευτέρας, από δύο διαφορετικές χώρες, διαφορετικούς κόσμους στην πραγματικότητα, αλλά για το ίδιο πρόβλημα.

Το «τείχος των  συμφερόντων» | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας απορρίπτει το σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την κοινωνική πρόνοια και την Υγεία.

ΤΑΛΙΝ. Σοβαρά επεισόδια στην πλατεία του Κοινοβουλίου, όταν η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει ογκώδη συγκέντρωση αγροτών οι οποίοι ζητούν να επεκταθεί σε αυτούς το πρόγραμμα κοινωνικής και ιατρικής κάλυψης.

Δύο τηλεγραφήματα της περασμένης Δευτέρας, από δύο διαφορετικές χώρες, διαφορετικούς κόσμους στην πραγματικότητα, αλλά για το ίδιο πρόβλημα. Στην περίπτωση της Αμερικής, η κάλυψη των περίπου 50 εκατ. με ένα στοιχειώδες πρόγραμμα Υγείας απορρίπτεται επειδή αντιδρούν τα μεγάλα συμφέροντα της Υγείας- φαρμακοβιομηχανίας. Στην περίπτωση της Εσθονίας, η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσιμα χρήματα για να παράσχει σε 135.000 αγρότες την ίδια κάλυψη Υγείας που παρέχει σε 3 εκατ. ασφαλισμένους πολίτες. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η πολιτική ηγεσία δέχεται σοβαρό πλήγμα. Στην Ουάσιγκτον ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει την πίεση- η δημοτικότητα του Ομπάμα μειώθηκε οκτώ μονάδες το τελευταίο δίμηνο-, παραδέχεται ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο είναι διασπασμένοι, αλλά ευελπιστεί ότι «τελικώς θα εγκριθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής κάλυψης (…) που θα τους ικανοποιεί όλους». Στο Τάλιν δεν υπάρχει ανάλογη αισιοδοξία. Η πλειονότητα των Αμερικανών είναι ικανοποιημένη με την ιδιωτική ασφάλισή της και ενώ διαμαρτύρεται επειδή στην Γκάνα και στη Σομαλία παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ενοχλείται που το ένα έκτο των πολιτών αυτής της χώρας δεν έχει ούτε στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη.

Από τη στιγμή που, το περασμένο καλοκαίρι, δημοσιοποιήθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων για την κάλυψη όλων των Αμερικανών από ένα γενικό σύστημα Υγείας και περίθαλψης, ένα «τείχος συμφερόντων» σχηματίστηκε και αντιδρά λυσσαλέα. Δεν είναι όμως το πρόγραμμα Υγείας που συναντά αντίδραση. Επιχειρήσεις, οργανώσεις βιομηχάνων και πολιτικοί κρατούν επί έξι και πλέον μήνες στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προωθεί τον ελεύθερο συνδικαλισμό. Τα μεγάλα συμφέροντα τρομοκρατούν και παρασύρουν κόσμο ότι θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις και ότι θα μεταφερθούν στο εξωτερικό επειδή ο συνδικαλισμός των εργατών συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα. Στο Κογκρέσο εξακολουθούν να βρίσκονται προς συζήτηση από τον περασμένο Ιούνιο οι προτάσεις του Λευκού Οίκου για την ενέργεια. Το πρόγραμμα για την αντικατάσταση του πετρελαίου από λιγότερο ριπογόνες μορφές ενέργειας δεν προχωρεί, παρ΄ όλο που η Βουλή ψήφισε να διατεθούν 42 δισ. δολάρια για την υλοποίησή του. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κινούνται, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι «θα εξασφαλίσει την ψήφιση μέτρων πριν από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης» (Δεκέμβριος) αλλά το Κογκρέσο- όπου Ρεπουμπλικανοί και αρκετοί Δημοκρατικοί συνοδοιπορούν- διευκρινίζει ότι αυτό που τελικώς θα ψηφιστεί θα είναι «σημαντικά ηπιότερο εκείνου που θα ήθελε ο πρόεδρος και ανέμεναν οι Αμερικανοί».

eust@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk