Οι εκατό πρώτες ώρες της Παιδείας

Η Αννα Διαμαντοπούλου άστραφτε κατά την ορκωμοσία όπως οι γυναίκες που είναι ευτυχισμένες στη ζωή τους. Τα κατάφερε. Οχι μόνον έγινε υπουργός αλλά ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε βάλει στο μάτι. Δύο χρόνια ήταν τομεάρχης Παιδείας στο ΠαΣοΚ, πήρε μέρος στον εθνικό διάλογο, άσκησε γόνιμη αντιπολίτευση, ως εκ τούτου είχε κάθε δικαίωμα να κάνει σχέδια. Το Παιδείας είναι το πιο ωραίο υπουργείο- και δεν αναφερόμαστε στον διάκοσμο που παραπέμπει σε Βερσαλλίες. Από το υπουργείο Παιδείας κρίνεται εν πολλοίς αν μια χώρα παράγει ντουβάρια ή διαμορφώνει υποψιασμένους πολίτες.

Η Αννα Διαμαντοπούλου άστραφτε κατά την ορκωμοσία όπως οι γυναίκες που είναι ευτυχισμένες στη ζωή τους. Τα κατάφερε. Οχι μόνον έγινε υπουργός αλλά ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε βάλει στο μάτι. Δύο χρόνια ήταν τομεάρχης Παιδείας στο ΠαΣοΚ, πήρε μέρος στον εθνικό διάλογο, άσκησε γόνιμη αντιπολίτευση, ως εκ τούτου είχε κάθε δικαίωμα να κάνει σχέδια. Το Παιδείας είναι το πιο ωραίο υπουργείο- και δεν αναφερόμαστε στον διάκοσμο που παραπέμπει σε Βερσαλλίες. Από το υπουργείο Παιδείας κρίνεται εν πολλοίς αν μια χώρα παράγει ντουβάρια ή διαμορφώνει υποψιασμένους πολίτες. Από το υπουργείο Παιδείας δίδονται τα πρώτα μαθήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Από το υπουργείο Παιδείας και τη δωρεάν εκπαίδευση δίδονται ευκαιρίες για καλύτερη ζωή. Αν τα διαβάσουμε όλα αυτά ανάποδα, μπορούμε να φανταστούμε μια λαιμητόμο να στήνεται για την κυρία Διαμαντοπούλου στην περίπτωση που αποτύχει.

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα η νέα υπουργός θέλησε να δώσει δείγμα πολιτικής. Ανακοίνωσε αυθωρεί θέσεις για τρία ζητήματα, απογοητεύοντας όσους περίμεναν ένα στραβοπάτημα από τη βιασύνη της. Η αλήθεια είναι ότι ο προκάτοχός της έκανε τα πάντα ώστε η κυρία Διαμαντοπούλου να κάνει εντυπωσιακή entr e. Προτού αποχωρήσει ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος αναγνώρισε 33 κολέγια, με απόφαση νυκτόβιας επιτροπής. Η λαμπερή, χαμογελαστή Αννα ξέρει πως δεν μπορεί να κλείσει τα κολέγια- δεν μπορεί να στείλει στην ανεργία τους καθηγητές, ούτε να απογοητεύσει τους γονείς που βρήκαν μια κάποια λύση στην αποκατάσταση των βλασταριών τους. Η μετρημένη κυρία Διαμαντοπούλου δεν μπορεί να αφήσει τον κάθε άσχετο να αλωνίζει στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Οπότε θα βάλει μια τάξη, με τον δικό της βρυξελλοκοζανίτικο τρόπο. Θα θεσπίσει αυστηρότερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τα ακαδημαϊκά προσόντα των διδασκόντων, τις υποδομές αλλά και τα προγράμματα σπουδών. Παράλληλα σχεδιάζει την ίδρυση φορέα πιστοποίησης για όλα τα εκπαιδευτήρια που εντάσσονται στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ενα άλλο αγκαθάκι που εξετάζεται είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων τελειώνουν κολέγιο. Σοσιαλίστρια- ξεσοσια λίστρια, η Κόκκινη Αννα θα καταπιεί υποχρεωτικά την ευρωπαϊκή Οδηγία.

Μία ακόμη πρωτοβουλία της υπουργού κέρδισε τις εντυπώσεις. Παίρνει υπό την προστασία του υπουργείου Παιδείας τα ερευνητικά κέντρα, που ως τώρα υπάγονταν στο Ανάπτυξης. Ετσι κι αλλιώς το 80% των ερευνών διεξάγονται στα πανεπιστήμια. Πρώτη κίνηση ήταν να αναστείλει τις συγχωνεύσεις τους που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι ερευνητές ήταν για μία πενταετία του πεταματού: δεν τραγουδούν στη Γιουροβίζιον ούτε παίρνουν κύπελλα στο γήπεδο. Η χρηματοδότηση της έρευνας είναι στο 0,6% του ΑΕΠ έναντι 2% στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η αναλογία των ερευνητών ανά 1.000 εργαζομένους φθάνει στο 3,7 κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 14η θέση μεταξύ των «15» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αναστολή των συγχωνεύσεων δεν ανατρέπει τα δεδομένα, αλλά είναι σε καλό δρόμο.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έδωσε λάθος εντυπώσεις για την πρόσθετη διδακτική στήριξη στο Λύκειο. Αρχικά φάνηκε να ακυρώνει το πρόγραμμα που εξασφαλίζει τσάμπα φροντιστήρια στους φτωχούς μαθητές. Από τις εξηγήσεις έγινε κατανοητό ότι ήθελε να διοριστούν καθηγητές ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων- ενώ είχαν ήδη βολευτεί 10.000 γαλαζοφρουροί. Το κλίμα αντιστράφηκε καθώς η επιλογή των καθηγητών θα γίνει από πίνακα, στον οποίο θα καταταχθούν οι αιτούντες με βάση την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους και, σε περίπτωση σύμπτωσης της ημερομηνίας αυτής, με βάση τον βαθμό του πτυχίου τους. Ολοι λοιπόν έμειναν ευχαριστημένοι.

Οι εκατό πρώτες ώρες της κυρίας Διαμαντοπούλου κρίθηκαν επιτυχείς από τους συνδικαλιστές, τους εκπαιδευτικούς και τους ερευνητές. Το αυτό ευχόμεθα για τις εκατό πρώτες ημέρες και τους εκατό πρώτους μήνες. Η νέα υπουργός οργά στο γραφείο της, έχοντας το κέφι της νεοδιόριστης και την εμπειρία της πενηντάρας. Ας μη μεθύσει από την εξουσία: τόσο η Αντουανέτα όσο και η Μαριέττα τα έφαγαν τα κεφαλάκια τους, αποκομμένες καθώς ήταν στα δώματα με τα χρυσοποίκιλτα και τα μπροκάρ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk