Υπερκαλύφθηκε η χθεσινή δημοπρασία κρατικών τίτλων

«Ψήφο εμπιστοσύνης» έδωσαν χθες οι αγορές στη νέα κυβέρνηση καθώς στην πρώτη δημοπρασία κρατικών τίτλων οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα χρήματα από αυτά που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα με αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων διαρκείας 26 και 52 εβδομάδων 2,08 δισ. ευρώ με αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκδόσεις του Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Υπερκαλύφθηκε η χθεσινή  δημοπρασία κρατικών τίτλων | tovima.gr

«Ψήφο εμπιστοσύνης» έδωσαν χθες οι αγορές στη νέα κυβέρνηση καθώς στην πρώτη δημοπρασία κρατικών τίτλων οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα χρήματα από αυτά που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα με αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων διαρκείας 26 και 52 εβδομάδων 2,08 δισ. ευρώ με αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκδόσεις του Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Το ποσό αυτό δεν προστίθεται στον συνολικότερο δανεισμό του Δημοσίου, που ως σήμερα διαμορφώνεται σε 55,4 δισ. ευρώ, καθώς αφορά αναχρηματοδότηση προηγούμενων εκδόσεων γραμματίων.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε μία ακόμη έκδοση εντόκων γραμματίων διαρκείας 13 εβδομάδων και το ποσό το οποίο εκτιμάται ότι θα αντληθεί από τις αγορές θα διαμορφωθεί περί τα 2 δισ. ευρώ. Μέρος του ποσού αυτού θα κατευθυνθεί στην κάλυψη προηγούμενων εκδόσεων γραμματίων, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο δανεισμό ως το τέλος του έτους λόγω της διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και της αύξησης των δαπανών. Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), χθες διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,59%, όταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου ήταν 0,91%. Υποβλήθηκαν συνολικά προσφορές ύψους 4,795 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί το ζητούμενο ποσό περίπου κατά έξι φορές. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 240 εκατ. ευρώ, ενώ δεν δόθηκε καμία προμήθεια. Σε ό,τι αφορά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, το Δημόσιο άντλησε συνολικά 1,04 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ η δημοπρασία συν 240 εκατ. ευρώ οι επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές). Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν έφθασαν στα 3,55 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 4,44 φορές. Η απόδοση των γραμματίων διαμορφώθηκε στο 0,91%, όταν σε αντίστοιχη έκδοση του Ιουλίου 2009 είχε ανέλθει σε 1,128%. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι εφόσον το έλλειμμα του προϋπολογισμού συνεχίσει να διευρύνεται, είναι πολύ πιθανόν τελικά το σύνολο του δανεισμού για το Δημόσιο να ξεπεράσει τα 65 δισ. ευρώ αντί των 40 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk