Σε νέα ύψη ρεκόρ εκτινάσσει τον χρυσό η συνεχής εξασθένηση του δολαρίου

Η εντυπωσιακή σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να πυροδοτούν νέα φυγή των κερδοσκοπικών και συντηρητικών κεφαλαίων από το δολάριο προς στις αγορές του χρυσού και των άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως της πλατίνας, του αργύρου, του παλλαδίου αλλά και του πετρελαίου. Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε σε νέα ύψη ρεκόρ, στα 1.068,63 δολάρια την ουγκιά, καθώς το δολάριο υποχώρησε σε νέα χαμηλά έναντι του ευρώ, στα 1,4876 δολάρια, και επανέφερε στο προσκήνιο τις προβλέψεις που θέλουν το ευρώ να φθάνει τα 1,50 δολάρια ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η εντυπωσιακή σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να πυροδοτούν νέα φυγή των κερδοσκοπικών και συντηρητικών κεφαλαίων από το δολάριο προς στις αγορές του χρυσού και των άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως της πλατίνας, του αργύρου, του παλλαδίου αλλά και του πετρελαίου. Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε σε νέα ύψη ρεκόρ, στα 1.068,63 δολάρια την ουγκιά, καθώς το δολάριο υποχώρησε σε νέα χαμηλά έναντι του ευρώ, στα 1,4876 δολάρια, και επανέφερε στο προσκήνιο τις προβλέψεις που θέλουν το ευρώ να φθάνει τα 1,50 δολάρια ως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Επίσης η τιμή του αμερικανικού αργού ξεπέρασε τα 74 δολάρια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τα χρηματιστήρια όμως παραπάτησαν. Η υποβάθμιση της μετοχής της Goldman Sachs από τη θέση «αγοράς» σε «ουδέτερη» από την αναλύτρια των μετοχών των αμερικανικών τραπεζών κυρία Μέρεντιθ Γουίτνι και τα απαισιόδοξα στοιχεία για τις πωλήσεις τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε ο κολοσσός «Johnson & Johnson», προκάλεσαν ρευστοποιήσεις κερδών. Επίσης ο Πολ Ατσλάιτνερ, αναλυτής τoυ μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της Ευρώπης, της Αllianz, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ύψους γύρω στα 600 δισ. ευρώ, προβλέπει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα υποχωρήσουν διότι το, επτάμηνης πλέον διάρκειας, χρηματιστηριακό ράλι δεν δικαιολογείται από τα fundamentals της οικονομίας των ΗΠΑ. Η Γουόλ Στριτ όμως προσπαθούσε να περάσει σε θετικό πρόσημο περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών, αλλά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με μεγάλες απώλειες. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έχασαν χθες 1,08%, 1,19% και 1,15% της αξίας τους, αντίστοιχα.

Με την τιμή του χρυσού να τιμολογείται σε δολάρια κάθε πτώση του αμερικανικού νομίσματος καθιστά το πολύτιμο μέταλλο φθηνότερο όταν για την αγορά του χρησιμοποιείται άλλο νόμισμα. Πόσο δε μάλλον που η πλειονότητα των αναλυτών ισχυρίζεται ότι παρά την ανοδική πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου τα τελευταία εννέα χρόνια η αξία του- αν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός- βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλότερα από τα ιστορικά ύψη της. Και πάντως προβλέπουν ότι είναι απίθανο να εξασθενήσει. Επίσης πιστεύουν ότι υπάρχει ισχυρή δυναμική ζήτησης από την Ινδία αλλά και από την Κίνα. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι ρυθμοί ζήτησης από το Πεκίνο θα επιταχυνθούν καθώς παρά τα ραγδαία αυξανόμενα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας τα αποθέματά της σε χρυσό είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτα. Επιπλέον η ελκυστικότητα του χρυσού στηρίζεται σε γενικότερη κινητικότητα στις αγορές εμπορευμάτων, όπου τα πολύτιμα και βασικά μέταλλα και εμπορεύματα έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.

Οσον αφορά τις προοπτικές του δολαρίου οι αναλυτές είναι απαισιόδοξοι. Το δολάριο άρχισε να δέχεται πιέσεις από τον περασμένο Μάρτιο. Από τον Σεπτέμβριο όμως και μετά οι πτωτικές πιέσεις που δέχεται είναι έντονες. Η μεγάλη πτώση του δολαρίου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Κατ΄ αρχήν τα καλά νέα της παγκόσμιας οικονομίας ανοίγουν συνεχώς την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη μεγαλύτερου επενδυτικού κινδύνου. Με συνέπεια οι traders να πωλούν δολάρια για να αγοράσουν περισσότερο ρισκαδόρικες αξίες εκπεφρασμένες σε άλλα νομίσματα. Κυρίως όμως είναι οι προσδοκίες των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες εκτός των ΗΠΑ θα αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού πολύ συντομότερα από ό,τι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Τα υψηλότερα επιτόκια θα προσελκύσουν τα κεφάλαια στις χώρες αυτές και συνεπώς τα νομίσματά τους θα ισχυροποιηθούν. Πόσο δε μάλλον που οι ΗΠΑ επιθυμούν την εξασθένηση του δολαρίου, αρκεί αυτή να παραμένει υπό έλεγχο. Ηδη η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας άρχισε προχθές, αυξάνοντας κατά 25 μονάδες βάσης το 3,25% τα βασικά επιτόκια της χώρας. Η κίνηση αυτή πυροδότησε ράλι στο δολάριο Αυστραλίας και σε άλλα νομίσματα εξαγωγικών χωρών, όπως το δολάριο Καναδά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk