Νέος διαγωνισμός δρομολογείται για τις άγονες αεροπορικές γραμμές

Σε νέο διαγωνισμό για τις άγονες αεροπορικές γραμμές θα προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την πρώτη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τους ιδιοκτήτες της Οlympic Αir και Αegean στην οποία επιδίωξε να συμβιβάσει τις διαφορές τους. «Οι κάτοικοι στους προορισμούς των άγονων αεροπορικών γραμμών δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς αεροπορική σύνδεση» διαβεβαίωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού κ.

Σε νέο διαγωνισμό για τις άγονες αεροπορικές γραμμές θα προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την πρώτη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τους ιδιοκτήτες της Οlympic Αir και Αegean στην οποία επιδίωξε να συμβιβάσει τις διαφορές τους.

«Οι κάτοικοι στους προορισμούς των άγονων αεροπορικών γραμμών δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς αεροπορική σύνδεση» διαβεβαίωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού κ. Δ. Ρέππα και του υφυπουργού κ. Ν. Σηφουνάκη με τον κ. Α. Βγενόπουλο της Οlympic Αir, τον κ. Ευτ.Βασιλάκη της Αegean, με εκπρόσωπο της Ηellas Jet αλλά και με τους υπολοίπους διεκδικητές, προκειμένου να διατυπωθούν οι απόψεις όλων των πλευρών.

Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα αποτέλεσε και την ευκαιρία για ένα «τετ α τετ» των κκ. Βγενόπουλου και Βασιλάκη μετά τη γνωστή επιχειρηματική σύγκρουσή τους στο θέμα των άγονων γραμμών.

Ενστάσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες παρ΄ ότι το κλίμα ήταν καλό κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πλευρές της Οlympic Αir και της Αegean Αirlines επανέλαβαν τις ενστάσεις της μιας εταιρείας κατά της άλλης και δεν διαφοροποιήθηκαν ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Στόχος της άτυπης διαβούλευσης ήταν η πολιτεία να περάσει το μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι αφενός λειτουργεί βάσει κανόνων και αφετέρου σέβεται τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Οπως επισήμανε η ηγεσία του υπουργείου η πρώτη προτεραιότητα είναι ο νέος διαγωνισμός για τις 24 άγονες γραμμές να είναι νομικά άψογος.

Ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί με βάση τον κανονισμό 1008 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα διεξαχθεί ως το τέλος του μηνός, ενώ τέλος του έτους θα έχει λήξει το θέμα. Αν ως τότε ανακύψουν προβλήματα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επιλυθεί το πρόβλημα. Η Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ) έχει αναλάβει να προσεγγίσει τους ενδιαφερομένους ώστε να υπάρξει προώθηση λύσης, η οποία να τους διασφαλίζει όλους. Το υπουργείο θα περιμένει εισηγήσεις της ΥΠΑ ενώ δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους των εταιρειών. Σε περίπτωση κατά την οποία έως το τέλος του χρόνου δεν έχει προκύψει ανάδοχος το υπουργείο θα εξετάσει εναλλακτικές μεθόδους για τη διαχείριση των άγονων γραμμών.

Επίσης η ηγεσία του υπουργείου άφησε ανοιχτό το θέμα να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των άγονων γραμμών σε συνδυασμό με την υλοποίηση άλλων υποδομών στις αποκομμένες συγκοινωνιακά περιοχές. Πάντως οι εκπρόσωποι των επτά εταιρειών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση εξήραν την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη συνάντηση αυτή, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο γίνεται πρώτη φορά και κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.

Ας σημειωθεί ότι οι 24 άγονες αεροπορικές γραμμές της Ελλάδας μέχρι πρότινος απέφεραν στην Ολυμπιακή 35 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε προηγούμενους διαγωνισμούς η υποχρέωση λειτουργίας ενός έτους αποτελούσε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις νέες αεροπορικές εταιρείες που εμφανίζονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα, έχοντας στόλο ένα μικρό αεροσκάφος το οποίο πραγματοποιούσε αποκλειστικά ναυλωμένες πτήσεις. Οι συμβάσεις για τις 24 άγονες γραμμές που θα υπογραφούν έχουν ημερομηνία λήξεως την 1η Οκτωβρίου 2013.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι στις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ώστε να λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk