Δεν συγχωνεύονται η ΑΤΕ Βank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Με κεντρική παρέμβαση διαψεύστηκε χθες από την κυβέρνηση η ύπαρξη σχεδίου για τη συγχώνευση Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η κίνηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη και έπειτα από πολύ προσεκτική παρακολούθηση των χρηματιστηριακών κινήσεων των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες οι τιμές των μετοχών των δύο εταιρειών κατέγραψαν εντυπωσιακές ανόδους, που κίνησαν την υποψία των αρμοδίων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το χρηματιστηριακό πάρτι των τελευταίων ημερών, με βάση τις πληροφορίες για ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.

Με κεντρική παρέμβαση διαψεύστηκε χθες από την κυβέρνηση η ύπαρξη σχεδίου για τη συγχώνευση Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η κίνηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη και έπειτα από πολύ προσεκτική παρακολούθηση των χρηματιστηριακών κινήσεων των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες οι τιμές των μετοχών των δύο εταιρειών κατέγραψαν εντυπωσιακές ανόδους, που κίνησαν την υποψία των αρμοδίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το χρηματιστηριακό πάρτι των τελευταίων ημερών, με βάση τις πληροφορίες για ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει πρόθεση για τέτοια κίνηση στην τραπεζική αγορά. «Η κυβέρνηση ξεκάθαρα τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση μιας τέτοιας συγχώνευσης» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, όμως είναι αξιοσημείωτο ότι την αμέσως προηγούμενη ημέρα, από το ίδιο βήμα, ο κ. Πεταλωτής, μιλώντας για το ίδιο ζήτημα και τη θέση της κυβέρνησης, είχε πει ότι «οι φήμες είναι φήμες και οι θέσεις είναι θέσεις », χωρίς να διαψεύσει την ύπαρξη του σχεδίου.

Οπως κατέστη σαφές και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις επιβεβαιωνόταν από πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων ημερών και οι κερδοσκοπικές κινήσεις που καταγράφηκαν, επί της ουσίας υπαγόρευσαν την κεντρική διάψευση, προκειμένου να μη χρεωθεί η κυβέρνηση ένα ανεξέλεγκτο παιχνίδι κερδοσκοπίας στην κεφαλαιαγορά.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Πεταλωτή οι τιμές των δύο μετοχών σημείωσαν υποχώρηση που έφθασε στο 14,83% για την ΑΤΕ Βank και στο 8,3% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δεν διέψευσε χθες, ούτε και έδειξε διατεθειμένη να εγκαταλείψει το σχέδιό της για τη δημιουργία μιας «τράπεζας των φτωχών» ή ενός κρατικού πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργήσει ως αντίπαλον δέος της Εθνικής Τράπεζας και θα έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στην τραπεζική αγορά.

Κληθείς να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι μιλούσε αποκλειστικά και μόνο για το θέμα της συγκεκριμένης ενδεχόμενης συγχώνευσης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κρατικής υπερτράπεζας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk