«Βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ελληνική οικονομία»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία έκρουσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) κ. Ι. Παπαντωνίου, ο οποίος τόνισε πως αν δεν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα χάσει το τρένο της εποχής της. Ο κ. Παπαντωνίου, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Μετά από δέκα χρόνια: η δυναμική του ευρώ», στην οποία παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης , οι υπουργοί Οικονομικών κ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία έκρουσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) κ. Ι. Παπαντωνίου, ο οποίος τόνισε πως αν δεν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα χάσει το τρένο της εποχής της. Ο κ. Παπαντωνίου, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Μετά από δέκα χρόνια: η δυναμική του ευρώ», στην οποία παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης , οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι «η ένταξη στην ευρωζώνη εδραίωσε συνθήκες σταθερότητας για την ελληνική οικονομία και οδήγησε σε επιτάχυνση την ανάπτυξη» .

Ωστόσο ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στις αναγκαίες αλλαγές, με συνέπεια την εξασθένηση της οικονομίας και την επικίνδυνη διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. «Οταν εκδηλώθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν υπήρχαν περιθώρια για στήριξη των εισοδημάτων, της απασχόλησης και της επενδυτικής δραστηριότητας» συμπλήρωσε ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος προέβλεψε ότι «η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ενώ η ανάκαμψη θα είναι αδύναμη».

Σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να έχει ως κεντρικό στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, ώστε να απαλλαγεί η χώρα από το τεράστιο βάρος των ελλειμμάτων και της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους καθώς και από τον κίνδυνο πτώχευσης, και την αναμόρφωση του αναπτυξιακού υποδείγματος μέσω της αναβάθμισης του ανθρωπίνου κεφαλαίου, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση της καινοτομίας καθώς και τις «πράσινες» επενδύσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο κ. Laurent Fabius, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλικής Δημοκρατίας, και η κυρία Νicolette Κressl, υφυπουργός Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο κ. Fabius είπε ότι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα που συμβάλλει στη ευημερία των ευρωπαϊκών κοινωνιών καθώς εξασφαλίζει μέσω του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος σταθερότητα.

Από την πλευρά της η κυρία Κressl αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησε η κρίση, ώστε οι οικονομίες της ευρωζώνης να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

Στην εκδήλωση η οποία συνδιοργανώθηκε από τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας και το ΚΕΠΠ, συντονιστής ήταν ο καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων είχε ενεργό ρόλο στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk