ΓΣΕΕ Εκρηκτική η αύξηση της πραγματικής ανεργίας σε ποσοστό πάνω από 15%

«Η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 15%, ενώ με τη λήξη και της τουριστικής περιόδου η κατάσταση θα γίνει δραματική», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ

<b>ΓΣΕΕ</b> Εκρηκτική η αύξηση της πραγματικής ανεργίας σε ποσοστό πάνω από 15% | tovima.gr

Εκρηκτική χαρακτήρισε την αύξηση της ανεργίας η ΓΣΕΕ, η οποία τον Ιούλιο – σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκε σήμερα – έφτασε στο στατιστικό ποσοστό του 9,6% έναντι 7% τον Ιούλιο του 2008.

Ωστόσο η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της διευκρινίσει ότι το ποσοστό παρουσιάζει σημαντικό «στατιστικό σφάλμα» καθώς «η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 15%, ενώ με τη λήξη και της τουριστικής περιόδου η κατάσταση θα γίνει δραματική»..

«Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία πληρώνουν τα σπασμένα μιας αντι-αναπτυξιακής και αντεργατικής πολιτικής, η οποία προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας με τις προσλήψεις των stage, με τα 4ήμερα και την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση: «Οι προτάσεις και οι θέσεις της ΓΣΕΕ για ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, η τόνωση της αγοραστικής δύναμης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως και η απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις ή χρηματοδότηση από το πακέτο των 28 δισ ευρώ είναι τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας».

Τέλος στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας είναι μόνιμη απαίτηση και διεκδίκησή για την ανακούφιση και ενίσχυση των ανέργων».

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο 2009 ανήλθε σε 9,6% έναντι του 7%, που ήταν τον Ιούλιο του 2008 και του 8,6% που ήταν τον Ιούνιο του 2009.

Από την έρευνα εργατικού δυναμικού που διενήργησε η ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι οι άνεργοι τον Ιούλιο του 2009 ανήλθαν σε 476.707 άτομα έναντι των 347.935 που ήταν τον Ιούλιο του 2008.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη δυτική Μακεδονία (12,3%), στην κεντρική Μακεδονία (11μ,3%) και την Ήπειρο (10,6%).

Στον «αντίποδα» με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι τα Ιόνια νησιά (3%), το βόρειο Αιγαίο (5,4%) και η Κρήτη (6,7%).

Κατά ομάδες ηλικιών το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στους νέους 15-24 ετών (23,9%) και στις ηλικίες 25-34 ετών (12,6%).

Όσον αφορά τη διάκριση του φύλου, η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες, σε ποσοστό 13,8% και λιγότερο τους άνδρες σε ποσοστό 6,6%.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδος αναφερόμενος στην έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι δραματική και επιβάλλει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να ανορθώσουμε τη χώρα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk