Ενας Κρητικός για την πυρηνική εποπτεία

Από καιρό ακουγόταν στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον η επικείμενη «αναβάθμιση» του καθηγητή Πυρηνικών Επιστημών του ΜΙΤ Γιώργου Αποστολάκη από την κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα . Πράγματι, ο έλληνας ομογενής, απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από το 1969, επελέγη χθες ως μέλος της διοίκησης της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας (ΝRC), του σημαντικότερου ομοσπονδιακού ελεγκτικού οργανισμού της πυρηνικής βιομηχανίας, μαζί με τον Γουίλιαμ Μάγκγουντ, πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Από καιρό ακουγόταν στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον η επικείμενη «αναβάθμιση» του καθηγητή Πυρηνικών Επιστημών του ΜΙΤ Γιώργου Αποστολάκη από την κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα . Πράγματι, ο έλληνας ομογενής, απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από το 1969, επελέγη χθες ως μέλος της διοίκησης της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας (ΝRC), του σημαντικότερου ομοσπονδιακού ελεγκτικού οργανισμού της πυρηνικής βιομηχανίας, μαζί με τον Γουίλιαμ Μάγκγουντ, πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας.

Δεν πρόκειται για όργανο που συνδέεται με τα πυρηνικά όπλα. Ελέγχει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δηλαδή τους αντιδραστήρες των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, και τους επιστημονικούς φορείς.

Ο κ. Αποστολάκης είναι παράδειγμα επιτυχημένου ελληνοαμερικανού ακαδημαϊκού καθηγητή. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μετά το Πολυτεχνείο συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Καλιφόρνια, όπου πήρε το διδακτορικό του το 1973. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Πυρηνικές Επιστήμες και Μηχανική στο περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Είναι μέλος της Αμερικανικής Πυρηνικής Εταιρείας (ΑΝC) και θεωρείται «βετεράνος» της πυρηνικής βιομηχανίας, αφού συμμετέχει από το 1995 στη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια Αντιδραστήρων. Ο κ. Αποστολάκης έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων για την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος σε θέματα πυρηνικής ασφαλείας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, αλλά και του επιχειρηματικού κολοσσού Βechtel.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk