Ο κόσμος επιδοκιμάζει την ΕΛ.ΑΣ.

«Θέλω αυτό που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες στα Εξάρχεια, με τη συνεχή αστυνομική παρουσία, να γίνει σε κάθε περιοχή της χώρας όπου υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα. Μου τηλεφωνούν συνέχεια από τα Εξάρχεια για να μου δώσουν συγχαρητήρια. Κι εγώ απορώ: Αλλη αστυνομία είχαμε πριν από πέντε ημέρες;». Αυτό ανέφερε χθες στους διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων όλης της χώρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός υπογράμμισε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

«Θέλω αυτό που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες στα Εξάρχεια, με τη συνεχή αστυνομική παρουσία, να γίνει σε κάθε περιοχή της χώρας όπου υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα. Μου τηλεφωνούν συνέχεια από τα Εξάρχεια για να μου δώσουν συγχαρητήρια. Κι εγώ απορώ: Αλλη αστυνομία είχαμε πριν από πέντε ημέρες;».

Αυτό ανέφερε χθες στους διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων όλης της χώρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός υπογράμμισε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.: «Αν για οποιονδήποτε λόγο δεχθείτε πιέσεις ακόμη και από υπουργούς, ειδοποιήστε με αμέσως». Στη σύσκεψη, στην οποία παρέστησαν ο υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασίλης Τσιατούρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τούς εξήγησε το νέο δόγμα ασφαλείας, το οποίο θα περιλαμβάνει «δημοκρατία και πυγμή». Πάντως πρώτο δείγμα γραφής του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν η δυσμενής μετάθεση- προ τριών ημερών- του προϊσταμένου της Κρατικής Ασφάλειας στην Αττική κ. Δημήτρη Σοφιού καθ΄ ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί της υπηρεσίας αυτής δεν ειδοποίησαν εγκαίρως τους άνδρες της ομάδας «Δέλτα» της ΕΛ.ΑΣ. για την παρουσία αντιεξουσιαστών στην επιδρομή της προηγούμενης Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας. Αντικαταστάτης του είναι αξιωματικός που είχε διατελέσει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολουθήσεων της Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στη χθεσινή συνάντηση ενημέρωσε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. πως από τις 2 Ιανουαρίου 2010 θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς» και ζήτησε έντονη αστυνόμευση με πεζές και εποχούμενες περιπολίες για την καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας, υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρχει πλέον «ανοχή στην ανομία». Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ακόμη ότι θα ενεργοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς που έχουν «χαθεί» σε αδρανείς υπηρεσίες. Επιπροσθέτως τους ανέφερε πως όποιος αστυνομικός βιαιοπραγήσει σε βάρος πολίτη θα απομακρυνθεί από το Σώμα με εντολή του. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τούς ζήτησε στην επόμενη συνάντηση, στις 12 Νοεμβρίου, να έχουν μαζί τους στοιχεία για την εγκληματικότητα, τις περιοχές όπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τη δράση κακοποιών και προτάσεις αντιμετώπισης. Ακόμη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι να εξετάσει τρόπους για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων
Τέλος στην… κοσμοσυρροή που παρατηρείται καθημερινά έξω από τα γραφεία των διοικητών των τμημάτων Τροχαίας για «σβήσιμο» κλήσεων βάζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός, απευθυνόμενος στους διευθυντές των αστυνομικών διευθύνσεων όλης της χώρας, τους ζήτησε για το θέμα να μην «υποκύπτουν σε πιέσεις, απ΄ όπου και αν προέρχονται». Επίσης, τους ενημέρωσε ότι θα υπάρξει και υπουργική απόφαση με την οποία θα απαγορεύεται στους διοικητές των υπηρεσιών Τροχαίας να «σβήνουν» κλήσεις. Εξαίρεση, όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα υπάρχει για ένα ποσοστό της τάξεως περίπου του 5% και αφορά παραβάσεις που σχετίζονται μόνο για στάθμευση, και αυτό αν σχετίζεται με λόγους υγείας ή με άτομα με ειδικές ανάγκες. Ακόμη, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει καθημερινά διαρκής αστυνόμευση για να αντιμετωπιστεί η παράνομη στάθμευση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk