«Πλειοψηφικό κόμμα της Κεντροδεξιάς»

Το άγχος ήταν εμφανές, ακόμη και για μια πολιτικό με πολυετή εμπειρία. Πολλές τηλεοπτικές κάμερες δεν υπήρξαν, παρά μόνο η κρατική τηλεόραση. Οι φωτογράφοι απουσίαζαν. Οι ψηφοφόροι και οι πολλοί πολιτικοί φίλοι της δεν ήταν παρόντες, αλλά οι πολύ στενοί της άνθρωποι. Σε αυτή την προσωπική στιγμή της ήταν δίπλα της όλοι οι στενοί συνεργάτες της και κυρίως ο σύζυγός της, ο κ. Ισ. Κούβελος , και τα παιδιά της, η Αλεξία και ο Κώστας. Ηταν μια στιγμή που ανέμενε επί πολλά χρόνια, ύστερα από μια νομιμόφρονα κομματική διαδρομή.

Το άγχος ήταν εμφανές, ακόμη και για μια πολιτικό με πολυετή εμπειρία. Πολλές τηλεοπτικές κάμερες δεν υπήρξαν, παρά μόνο η κρατική τηλεόραση. Οι φωτογράφοι απουσίαζαν. Οι ψηφοφόροι και οι πολλοί πολιτικοί φίλοι της δεν ήταν παρόντες, αλλά οι πολύ στενοί της άνθρωποι. Σε αυτή την προσωπική στιγμή της ήταν δίπλα της όλοι οι στενοί συνεργάτες της και κυρίως ο σύζυγός της, ο κ. Ισ. Κούβελος , και τα παιδιά της, η Αλεξία και ο Κώστας. Ηταν μια στιγμή που ανέμενε επί πολλά χρόνια, ύστερα από μια νομιμόφρονα κομματική διαδρομή. Εισήλθε στην αίθουσα του ξενοδοχείου Οlympic, κοντά στο πολιτικό της γραφείο στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με αυτοπεποίθηση. Μόλις ολοκλήρωσε την αναγγελία της υποψηφιότητάς της, είδε την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των δικών της ανθρώπων και άκουσε τα πρώτα «συγχαρητήρια» και τις ευχές για καλή επιτυχία. «Εντάξει;» ρώτησε τον σύζυγό της, για να εισπράξει ένα συγκαταβατικό νεύμα και ένα φιλί.

Η κυρία Μπακογιάννη θέλησε να πείσει τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους της ΝΔ ότι αυτή είναι ικανή να τους δώσει ξανά κυβερνητική προοπτική και θα ξεκινήσει αξιόπιστη, δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση στο ΠαΣοΚ. Θέλησε να εμφανιστεί ως η αρχηγός που θα συνεχίσει το έργο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι θα «υπερασπίζεται σθεναρά τα εθνικά συμφέροντα» και τις πολιτικές που χάραξε μαζί του στα «εθνικά θέματα και στις ενεργειακές συμφωνίες».

Με μια άκρως πολιτική επιχειρηματολογία έδωσε ιδεολογικό στίγμα και επικεντρώθηκε στην ανάγκη να γίνει η ΝΔ ένα «πλειοψηφικό, σύγχρονοευρωπαϊκό κόμμα, ολόκληρης της Κεντροδεξιάς, ανοιχτό σε νέα ρεύματα σκέψης». Εμφανίστηκε υπέρμαχος της πολυσυλλεκτικότητας, αλλά και της διεύρυνσης προς τα δεξιά και προς το κέντρο και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ενότητα του κόμματος με τη φράση: «Ετούτη την κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μαςδεν περισσεύει κανείς» . Μάλιστα άνοιξε την πολιτική της ομπρέλα προς όλες τις τάσεις της ΝΔ, λέγοντας ότι πλούτος για το κόμμα είναι όλοι, «οι φιλελεύθεροι, οι συντηρητικοί πολίτες,οι οπαδοί της λαϊκής κοινωνικής Δεξιάς και οι κεντρώοι» .

Εστειλε σαφές μήνυμα ότι η παράταξη δεν έχει ανάγκη από νέα ιδεολογία, διευκρινίζοντας πως αυτή είναι « ο σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός» . Επέμεινε ότι ένας από τους στόχους της ΝΔ είναι να ξανακερδίσει το ηθικό πλεονέκτημα και έριξε τα καρφιά της προς το περιβάλλον του κ. Καραμανλή και της Ρηγίλλης που επικρίθηκαν έντονα για πολλές πράξεις τους τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και δεσμεύθηκε: «Ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο κόμμα μας. Στην αυριανή ΝΔ δεν θα υπάρχουν συστήματα και προσωπικοί μηχανισμοί».

Από τα πυρά της δεν γλίτωσαν και οι άλλοι δύο δελφίνοι, κυρίως η πολιτική διαδρομή τους, υπονοώντας και την ίδρυση κομμάτων από τους κκ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο. «Σε όλη την πολιτική διαδρομή μου έδωσα και κέρδισα μάχες για το κόμμα μας. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν φοβήθηκα στα δύσκολα. Ημουν πάντα εδώ, στην πρώτη γραμμή των αγώνων της παράταξής μας». Οσο για όσους είπαν ότι ανακοίνωσε βιαστικά την υποψηφιότητά της, συνεργάτες της θύμιζαν ότι η ίδια είχε προτείνει από το περασμένο Σάββατο η κατάθεση των υποψηφιοτήτων να έχει γίνει ως τη χθεσινή ημέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk