γνώμη

Να τελειώνουμε με τα ανατολίτικα

Oι συμβολισμοί είχαν και συνεχίζουν να έχουν κεντρική θέση στην πολιτική. Παντού στον κόσμο οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν με πρωτοβουλίες και αποφάσεις να σηματοδοτήσουν κάθε φορά τη δράση τους, να μεταδώσουν, μέσω σημάτων και μηνυμάτων, στις κοινωνίες την επαγγελλόμενη κάθε φορά αλλαγή. Στην περίπτωσή μας η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Παπανδρέου δεν φείδεται συμβολικών πράξεων και κινήσεων. Πρώτη και ίσως η εντυπωσιακότερη, ως τώρα, είναι αυτή της προκήρυξης των θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων.

Oι συμβολισμοί είχαν και συνεχίζουν να έχουν κεντρική θέση στην πολιτική. Παντού στον κόσμο οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν με πρωτοβουλίες και αποφάσεις να σηματοδοτήσουν κάθε φορά τη δράση τους, να μεταδώσουν, μέσω σημάτων και μηνυμάτων, στις κοινωνίες την επαγγελλόμενη κάθε φορά αλλαγή. Στην περίπτωσή μας η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Παπανδρέου δεν φείδεται συμβολικών πράξεων και κινήσεων. Πρώτη και ίσως η εντυπωσιακότερη, ως τώρα, είναι αυτή της προκήρυξης των θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων. Με την ανακοίνωση-πρόσκληση κατάθεσης βιογραφικών για τις συγκεκριμένες 88 θέσεις οι περισσότεροι εξεπλάγησαν.

Και δικαίως, αφού τα ελληνικά μεταπολιτευτικά πολιτικά ήθη ήθελαν κομματικά στελέχη να καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις. Ορισμένοι μάλιστα, οι πιο καχύποπτοι, δυσπιστούν εξαρχής και σπεύδουν να αμφισβητήσουν τη διαδικασία. Λένε χαρακτηριστικά ότι η προκήρυξη είναι για το θεαθήναι, ότι τα πρόσωπα έχουν προεπιλεγεί και ότι στο τέλος δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Ωστόσο εξελισσόμενη η διαδικασία των προκηρύξεων εκπλήσσει.

Tο κοινό ανταποκρίθηκε. Αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας κατέθεσαν βιογραφικά. Επιπλέον, οι περισσότεροι υπουργοί νιώθουν πλέον δεσμευμένοι από τη νέα διαδικασία και κατευθύνονται σε αντίστοιχες προκηρύξεις για τις θέσεις των συμβούλων.

Ακόμη, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι όποιες αλλαγές διοικητών στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες θα γίνουν σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης.

Πράγμα που σημαίνει ότι θα υποβληθούν υποψηφιότητες, θα αξιολογηθούν πρόσωπα και τελικά θα εγκριθούν από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων. Με άλλα λόγια, η πρώτη συμβολική κίνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου για αποκοπή του κράτους από το κόμμα αποκτά δυναμική και, το κυριότερο, κερδίζει την κοινωνία.

Οι υπουργοί πλέον δεν μπορούν να τοποθετούν αδιακρίτως σε κρίσιμες θέσεις πρόσωπα χωρίς προσόντα, μόνο και μόνο επειδή έτυχε να είναι κεντροεπίτροποι ή αποτυχόντες βουλευτές.

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη της πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο ο σπόρος της αλλαγής, της αποδέσμευσης του κράτους από το κόμμα, φυτεύθηκε. Η ιδέα να τελειώνουμε με τα ανατολίτικα της ελληνικής πολιτικής βρήκε επιτέλους γόνιμο έδαφος και αναπτύσσεται με ταχύτητα μεγάλη.

Aν καλλιεργηθεί συστηματικά και οργανωμένα, μπορεί να λάβει χαρακτηριστικά μείζονος διαρθρωτικής μεταβολής, ικανής να επιβάλει νέα ήθη και άλλη κουλτούρα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Και ίσως από τέτοιες, πολιτισμικού τύπου αλλαγές να προκύψουν τελικώς και οι λύσεις για το δημοσιονομικό και παραγωγικό αδιέξοδο της χώρας.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk