ΑΠΟΨΗ

Με τους προϋπολογισμούς 2011 και 2012 στις Βρυξέλλες

Περιθώρια για ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μέσα στο 2010 δεν υπάρχουν. Θα υπάρχουν όμως το 2011 και το 2012 και έτσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες και στον επίτροπο της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοοακίν Αλμούνια έναν συμβατικό προϋπολογισμό για το 2010, αλλά και δύο προϋπολογισμούς με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για το 2011 και το 2012. Η λύση αυτή που έχει επιλέξει ο νέος υπουργός είναι και η μοναδική που έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει.

Με τους προϋπολογισμούς  2011 και 2012 στις Βρυξέλλες | tovima.gr

Περιθώρια για ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μέσα στο 2010 δεν υπάρχουν. Θα υπάρχουν όμως το 2011 και το 2012 και έτσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες και στον επίτροπο της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοοακίν Αλμούνια έναν συμβατικό προϋπολογισμό για το 2010, αλλά και δύο προϋπολογισμούς με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για το 2011 και το 2012.

Η λύση αυτή που έχει επιλέξει ο νέος υπουργός είναι και η μοναδική που έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει. Ουδείς γνωρίζει ακόμη πού θα κλείσει το έλλειμμα του 2009. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ο οποίος διαθέτει τα πλέον αξιόπιστα στοιχεία, αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το έλλειμμα, το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τελικά το 12% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει να πει την αλήθεια στις Βρυξέλλες και να μην προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Εξάλλου τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία έχει στη διάθεσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου τα γνωρίζουν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Χοακίν Αλμούνια. Συνεπώς ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει απέναντί του ενημερωμένους «αντιπάλους».

Ο προϋπολογισμός του 2010 δεν θα περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα, θα περιλαμβάνει αυξημένες επενδύσεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνική πρόνοια και έργα υποδομής. Συνεπώς θα είναι και αυτός ένας πολύ ελλειμματικός προϋπολογισμός. Το υπουργείο Οικονομικών όμως θα ρίξει μεγάλο βάρος στην προσπάθεια ανασύνταξης των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου ευελπιστώντας ότι έτσι θα καταφέρει να μειώσει τουλάχιστον τα ταμειακά ελλείμματα. Θα επιδιώξει επίσης να μειώσει σημαντικά τις σπατάλες, δηλαδή τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου που περιλαμβάνουν ψευδείς υπερωρίες, αναίτια εκτός έδρας επιδόματα, ενισχύσεις ανύπαρκτων συλλόγων και ιδρυμάτων, υπερβολικές παραγγελίες και προμήθειες υλικών και υπηρεσιών. Θεωρεί λοιπόν το υπουργείο ότι από όλα αυτά θα μπορέσει το 2010 να περιορίσει κάπως το έλλειμμα και ότι θα έχει την άνεση το 2011 και το 2012 να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα βάλουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά εξυγίανσης.

Και με αυτές τις αλλαγές που θα αφορούν τους προϋπολογισμούς του 2011 και του 2012 θα προσπαθήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου να κάμψει τις αντιδράσεις Αλμούνια και να κερδίσει την έγκρισή του για παράταση στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας κατά τρία χρόνια.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk