Τρεις δεσμεύσεις για τις συντάξεις

Αυξημένες συντάξεις σε όσους ασφαλίζονται σε περισσότερα του ενός Ταμεία (διαδοχική ασφάλιση), χορήγηση των συντάξεων εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης και εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΠαΣοΚ. Τις τρεις αυτές δεσμεύσεις επανέλαβαν χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος  και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης , υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν τις βασικές προτεραιότητές τους για το επόμενο διάστημα. «Τα θέματα αυτά, μαζί με τη διασφάλιση …

Αυξημένες συντάξεις σε όσους ασφαλίζονται σε περισσότερα του ενός Ταμεία (διαδοχική ασφάλιση), χορήγηση των συντάξεων εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης και εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΠαΣοΚ.

Τις τρεις αυτές δεσμεύσεις επανέλαβαν χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος  και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης , υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν τις βασικές προτεραιότητές τους για το επόμενο διάστημα.

«Τα θέματα αυτά, μαζί με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων ως το τέλος του έτους, είναι το πρώτο μας μέλημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «είναι απαράδεκτη η οικονομική κατάσταση στην οποία παρέδωσε τα ασφαλιστικά ταμεία η Νέα Δημοκρατία». Μόνο το ΙΚΑ χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ τον μήνα για να καταβάλει τις συντάξεις ως το τέλος του έτους, ενώ ο ΟΑΕΕ αναζητεί μηνιαίως 120 εκατ. ευρώ. Οι δύο υπουργοί έχουν ήδη έλθει σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να διασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό και την πολιτική που θα ακολουθηθεί στον συγκεκριμένο τομέα, η νέα ηγεσία του υπουργείου τόνισε πως όλα αυτά θα περιγραφούν αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο πλαίσιο ωστόσο της προετοιμασίας των προγραμματικών δηλώσεων ξεκινούν από σήμερα επαφές με τους παραγωγικούς φορείς. Οι κκ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης θα συναντηθούν σήμερα διαδοχικά με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και του ΣΕΒ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εργασίας σε δημοσιεύματα που αφορούν το μέλλον της νομοθετικής παρέμβασης της Νέας Δημοκρατίας στο Ασφαλιστικό, που έχει επικρατήσει ως «νόμος Πετραλιά». «Μας δεσμεύει ό,τι υπάρχει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση και παραπέμποντας για περαιτέρω ενημέρωση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ αναφέρονται τα εξής: κατάργηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των νέων αδικιών που έχουν δημιουργηθεί. Ενοποιήσεις Ταμείων έπειτα από μελέτες, με μια λογική για την ασφάλιση που οδηγεί σε Ταμεία λειτουργικά σύγχρονα και οικονομικά βιώσιμα. Βελτίωση του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης με αλλαγή των διαδικασιών απονομής των συντάξεων και του τρόπου υπολογισμού τους. Αργά το απόγευμα, η πρώην υπουργός κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της με οποιαδήποτε αλλαγή στον ασφαλιστικό νόμο που φέρει την υπογραφή της, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο πολλά ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτοχρόνως, επισημαίνει ότι υπάρχουν έτοιμες νομοθετικές διατάξεις προς ψήφιση, «εφόσον η κυβέρνηση θέλει να συμβάλει στη βελτίωση του Ασφαλιστικού».

«Καψώνι» με τηλέφωνα και Ιnternet
«Καμένη γη» άφησε πίσω της η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τις συντάξεις, αλλά και στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων υπουργείων. Χωρίς τηλεφωνικές συνδέσεις, κομπιούτερ και συνδέσεις Ιnternet είναι επί μία εβδομάδα τα γραφεία του υπουργού, του υφυπουργού και των συνεργατών τους στο συγκεκριμένο υπουργείο. «Πρόκειται για απίστευτο “καψώνι”» έλεγε χθες ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος , τονίζοντας πως για να διακινήσει την αλληλογραφία του υποχρεώνεται να χρησιμοποιεί το e-mail του πολιτικού του γραφείου.

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας διαχώρισε την προκάτοχό του κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά από το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν φέρει καμία ευθύνη επί τούτου» είπε, ενώ την ευχαρίστησε δημοσίως για τη «μακρά και αναλυτική ενημέρωση» που παρείχε- επί τρεις ώρεςστη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Καλά λόγια επιφύλαξε ο κ. Λοβέρδος και για τους τρεις γενικούς γραμματείς του υπουργείου, από τους οποίους ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων. Σημειωτέον ότι ακολουθείται το νέο σύστημα επιλογής, μέσω κατάθεσης βιογραφικών σημειωμάτων από τους υποψηφίους, το οποίο δεν είναι απολύτως σαφές σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθεί. «Τους ζήτησα να παραμείνουν και όχι μόνο δέχθηκαν,αλλά μας βοηθούν ουσιαστικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk