Στα υψηλότερα 12μήνου οι μετοχές

Η συνεχώς αυξανόμενη αισιοδοξία για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και για τα εταιρικά κέρδη ωθεί όλο και υψηλότερα τις μετοχές και τα εμπορεύματα. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών, o ΜSCΙ, βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους. Η Wall Street, αφού κατέγραψε άνοδο σε όλες τις ημέρες των συναλλαγών την εβδομάδα που πέρασε, ξεκίνησε και χθες με ανοδικές τάσεις. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες – ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- σημείωναν άνοδο γύρω στο 0,50% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Η συνεχώς αυξανόμενη αισιοδοξία για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και για τα εταιρικά κέρδη ωθεί όλο και υψηλότερα τις μετοχές και τα εμπορεύματα. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών, o ΜSCΙ, βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους. Η Wall Street, αφού κατέγραψε άνοδο σε όλες τις ημέρες των συναλλαγών την εβδομάδα που πέρασε, ξεκίνησε και χθες με ανοδικές τάσεις. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες – ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- σημείωναν άνοδο γύρω στο 0,50% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Ολα σχεδόν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με υψηλά κέρδη. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, ενισχύθηκαν κατά 0,94%, 1,25% και 1,22%, αντιστοίχως.

Επίσης, η αισιοδοξία για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλον τον κόσμο, σε συνδυασμό και με τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης από την Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας, έχει εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι. Στη νέα αλματώδη άνοδο της τιμής του αργού έχει συμβάλει και η εξασθένηση του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα συνέχισε να χάνει έδαφος έναντι του ευρώ και του γεν χθες, παρά τις έντονες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και του Λάρι Σάμερς, κυρίου οικονομικού συμβούλου του προέδρου Ομπάμα, για ένα ισχυρό δολάριο. Εναντι του ευρώ έπεσε στα 1,4813 δολάρια και έναντι του γεν στα 89,35 γεν. Αλλά και η τιμή του χρυσού ξεκίνησε με ράλι την τρέχουσα εβδομάδα μετά τις ρευστοποιήσεις κερδών που είχαν πυροδοτήσει τα επίπεδα ρεκόρ των περασμένων ημερών.

Προσπαθώντας να ηρεμήσει τις ανησυχίες των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, και όχι μόνο, για την κάθετη πτώση του δολαρίου, ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου επανέλαβεαργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και η κυβέρνησή του θα υποστηρίξουν ένα ισχυρό δολάριο. Μιλώντας ο κ. Σάμερς στη σύνοδο για τα νομίσματα που διοργάνωσε το Βloomberg στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως «πιστεύω ότι έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα την επίγνωση των ευθυνών που έχουμε στις ΗΠΑ και τον ειδικό ρόλο του δολαρίου στο παγκόσμιο σύστημα». Επεσήμανε μάλιστα ότι «η δέσμευσή μας για ένα ισχυρό δολάριο βασίζεται στα ισχυρά δεδομένα της οικονομίας μας».

Ας σημειωθεί ότι προβλέπεται πως η χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Κρίση της δεκαετίας του 1930 που βίωσε η οικονομία των ΗΠΑ αποτελεί παρελθόν, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από τη Νational Αssosiation of Βusiness Εconomists (ΝΑΒΕ). Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις της ΝΑΒΕ, οι ρυθμοί ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομ ίας θα είναι μέτριοι διότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα είναι ασθενείς εξαιτίας της ανεργίας. «Η μεγάλη ύφεση έχει τελειώσει» δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος της ΝΑΒΕ Λιν Ρέιζερ, διευκρινίζοντας ότι «η μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων πιστεύει πως η ύφεση έχει τελειώσει, αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας πιθανότατα θα είναι μετρημένη συγκρινόμενη με άλλες ανακάμψεις που ακολούθησαν καταστροφικές πτώσεις της παραγωγής». Ειδικότερα, οι 44 ειδικοί που έλαβαν μέρος στην έρευνα αυτή εκτίμησαν ότι το 80% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία επανήλθε στο μονοπάτι της ανάπτυξης ύστερα από τέσσερα συνεχή τρίμηνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έρευνας της ΝΑΒΕ που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο, το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί 2,9% το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με συνέπεια στο σύνολο του 2009 η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας να είναι της τάξεως του 2,5%, ενώ η ανάκαμψη θα περιοριστεί στο 2,6% τον επόμενο χρόνο. Οσον αφορά την ανεργία, προβλέπεται ότι θα φθάσει στο 10% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και θα υποχωρήσει λίγο, στο 9,5%, στα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk