«Οχι» στην επαναφορά φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών

«Πλήγμα» στην ελληνική οικογένεια θα επιφέρει η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε επιστολή που έστειλε χθες στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στη φορολογία κεφαλαίου. Η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει «αντίληψη εκτός πραγματικότητας» την άποψη που ακούστηκε προεκλογικά ότι τα ταμειακά ελλείμματα μπορούν να καλυφθούν με φορολογική επιδρομή κατά της ακίνητης ιδιοκτησίας, μέσω π.

«Πλήγμα» στην ελληνική οικογένεια θα επιφέρει η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε επιστολή που έστειλε χθες στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στη φορολογία κεφαλαίου.

Η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει «αντίληψη εκτός πραγματικότητας» την άποψη που ακούστηκε προεκλογικά ότι τα ταμειακά ελλείμματα μπορούν να καλυφθούν με φορολογική επιδρομή κατά της ακίνητης ιδιοκτησίας, μέσω π.χ. της μετατροπής του ΕΤΑΚ σε αυτόματο ετήσιο φόρο «μεγάλης» ακίνητης περιουσίας με πολλαπλάσιο προοδευτικό συντελεστή, της επαναφοράς του οικογενειακού φόρου κληρονομιάς- γονικής στους προϊσχύσαντες συντελεστές του 5%20%, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και άλλων ανάλογων μέτρων.

Οπως αναφέρει ο Στρ.Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, «η ακίνητη περιουσία στη χώρα μας είναι κατά κανόνα απρόσοδη, και σήμερα βρίσκεται σε έντονη κρίση.Οπου υπάρχει πρόσοδος, αυτή ήδη φορολογείται βαρύτατα με έντονη προοδευτικότητα.Τα παλαιότερα κτίσματα βρίσκονται σε τροχιά παλαίωσης και απαξίωσης, ιδιαίτερα σε κεντρικές συνοικίες οι οποίες εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους, η δε ανακαίνισή τους σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες έχει κόστος απλησίαστο για τις μεγάλες μάζες. Συνεπώς δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα για καταβολή ετήσιου φόρου τύπου ΦΜΑΠ.Η επιβολή ετήσιου φόρου επί της μεσαίας περιουσίας με το πρόσχημα της φορολόγησης της μεγάληςθα εξουθενώσει οικονομικά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας και χωρίς οικονομική ρευστότητα,με συνέπειαδίπλα στον εκπλειστηριασμό των ακινήτων των οφειλετών στις τράπεζες να προστεθεί και ο εκπλειστηριασμός των ακινήτων των οφειλετών στο Δημόσιο για τον φόρο αυτόν. Ετσι η ακίνητη ιδιοκτησία ανθρώπων χωρίς οικονομική ρευστότητα, κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας,σταδιακά θα περάσει μέσα από τη διαδικασία αυτή σε χέρια οικονομικά ισχυρών παραγόντων».

Σε ό,τι αφορά τον φόρο κληρονομιάς- γονικής παροχής, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία σήμερα, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την απαλλαγή των εγγάμων από ΦΜΑ πρώτης κατοικίας, έχει το πρόσθετο πρόβλημα ότι κινδυνεύει να κριθεί ως έκδηλα αντισυνταγματική, αφού αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος που ορίζει ότι η οικογένεια τελεί υπό την προστασία του κράτους.

Τέλος, η Ομοσπονδία ζητεί, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα, να επιβληθεί ετήσια φορολογία κεφαλαίου σε κάθε μορφή ιδιωτικής περιουσίας (τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, σκάφη κτλ.), να εκλογικευτεί η σωρεία των περίπου 40 ποικιλώνυμων φόρων και τελών σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, και όχι να προστεθούν νέοι φόροι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk