Ο Γκόρντον Μπράουν πουλάει γέφυρες του Τάμεση για να ρίξει το έλλειμμα

Σε πωλήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σκέπτεται να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση για να καλύψει τμήμα του ελλείμματός της, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του βρετανού πρωθυπουργού. Ο Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας σε ένα ακροατήριο οικονομολόγων, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα αποφέρει στην κυβέρνηση περί τα 16 δισ. στερλίνες (17 δισ. ευρώ) σε δύο χρόνια. Τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία δεν πρόκειται βεβαίως να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση του βρετανικού δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσει εφέτος τα 175 δισ.

Ο Γκόρντον Μπράουν πουλάει γέφυρες  του Τάμεση για να ρίξει το έλλειμμα | tovima.gr

Σε πωλήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σκέπτεται να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση για να καλύψει τμήμα του ελλείμματός της, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του βρετανού πρωθυπουργού. Ο Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας σε ένα ακροατήριο οικονομολόγων, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα αποφέρει στην κυβέρνηση περί τα 16 δισ. στερλίνες (17 δισ. ευρώ) σε δύο χρόνια. Τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία δεν πρόκειται βεβαίως να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση του βρετανικού δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσει εφέτος τα 175 δισ. στερλίνες (190 δισ. ευρώ) ή στο 12,4% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία που θα βγουν στο σφυρί αφορούν «μη χρηματοπιστωτικά στοιχεία», μεταξύ των οποίων συγκοινωνιακές υποδομές, όπως η σιδηροδρομμική γραμμή Ηigh Speed Οne (η μόνη βρετανική γραμμή υψηλών ταχυτήτων που συνδέει το Λονδίνο με τη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη) ή η γέφυρα Dartford Crossing του Τάμεση, αλλά και πιο επιχειρηματικές συμμετοχές, όπως ο Οργανισμός Στοιχημάτων Ιπποδρομιών Τote, το μερίδιο 33% του οποίου κατέχει η Βρετανία στην ευρωπαϊκή πυρηνική κοινοπραξία URΕΝCΟ, και επίσης μια εταιρεία χορήγησης δανείων σε φοιτητές. Ακόμη η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει και τμήμα της ακίνητης περιουσίας της, αξίας συνολικά 220 δισ. στερλινών, αν και η πρόεδρος του Συνδέσμου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μάργκαρετ Ιτον αντέδρασε λέγοντας ότι δεν είχε καν ενημερωθεί. Τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν πάντως για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και να αποπληρωθεί χρέος, σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό. Οι Συντηρητικοί, που έχουν επικεντρώσει την εκστρατεία τους ενάντια στους Εργατικούς ακριβώς στα ζητήματα ελλειμμάτων και χρέους, αντέδρασαν λέγοντας ότι οι πωλήσεις αυτές «ενδεχομένως να είναι αναγκαίες» αλλά επεσήμαναν ότι «δεν αποτελούν υποκατάστατο μακροχρόνιου προγράμματος». Ο επικεφαλής τους Ντέιβιντ Κάμερον είπε: «Προφανώς και χρειάζεται να το κάνουμε αυτό αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότιόπως ξέρει ο κάθε νοικοκύρης- αν πουλήσετε κάτιαυτό μπορεί να σας βοηθήσει βραχυπρόθεσμααλλά δεν σας βοηθάει να ζήσετε μακροχρόνια με τα δικά σας μέσα». Το ίδιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ, ο οποίος είπε: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι προτίθενται να πουλήσουν σε πολύ πεσμένες αγορές».

Ω στόσο το ουσιαστικό ζήτημα δεν είναι διαδικαστικό. «Δεν θα βιαστούμε να πουλήσουμε οτιδήποτε αν εκτιμήσουμε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερα περιμένοντας» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. Και άλλωστε το προεξοφλούμενο ύψος των εσόδων είναι ασήμαντο ή πολύ μικρό σε σχέση με το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Το ζήτημα είναι, κατά τους Εργατικούς, ότι «χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων που να στηρίζει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και όχι να πνίγει την ανάκαμψη προτού καν αρχίσει» . Γιατί είναι πραγματικός ο κίνδυνος «μιας χαμένης δεκαετίας ιαπωνικού τύπου» είπε ο Μπράουν. Κατά τους Εργατικούς, «η ζωτική δύναμη για τη μείωση του χρέους θα έρθει από την αποκατάσταση μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας» έτσι ώστε, διευκρίνισε ο Μπράουν, «η αύξηση των συνολικών δαπανών» να πρέπει να μειωθεί μόνο μετά τον Απρίλιο του 2011, «περιορίζοντας τα προγράμματα δευτερεύουσας προτεραιότητας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα και περιορίζοντας τα προγράμματα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να στηρίξουν τη ζήτηση τον τελευταίο χρόνο».

Τ ο σχέδιο αυτό αντιπαρατίθεται στους Συντηρητικούς και στις δηλώσεις τους για ανάγκη «αυστηρότητας» . «Αν κερδίσουμε τις εκλογές, θα είναι πολύ σκληρά τα πράγματα. Θα πρέπει να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνεςκαι θα είναι επώδυνο» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο του κόμματός του ο Κάμερον, ο οποίος έθεσε ως στόχο «να ξαναβάλουμε τη Μεγάλη Βρετανία στη δουλειά» και να μειωθεί το μέγεθος και η επιρροή του κράτους. Οι δημοσκοπήσεις για τις ερχόμενες εκλογές της άνοιξης δίνουν πάντως άνετο προβάδισμα στους Συντηρητικούς και στην ιδέα τους ότι οι Εργατικοί «χρεοκόπησαν» τη Βρετανία. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αποτελούν «εναλλακτική απάντηση» στις «άγριες» περικοπές των Συντηρητικών, εξήγησε ο λόρδος Μάντελσον, υπουργός Επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk